Rotterdam, 1 juni 2010

Persbericht

Federatie van Sociaal Democratische Verenigingen Nederland (D.S.D.F.) veroordeelt aanval Israelische leger op internationaal hulpkonvooi

Israëlische troepen vielen op 31 mei jl. met buitenproportioneel geweld een internationaal hulpkonvooi aan dat over zee op weg was naar Gaza. Dit kostte weerbaarloze mensenrechtenverdedigers het leven. Israëlische troepen enterden in internationale wateren het schip dat voer onder de witte vlag en openden vervolgens het vuur. Deze actie op internationale territoriale wateren heeft geen enkel juridische grond. Wij veroordelen deze misdaad, die werd ondernomen tegen onschuldige mensen met een humanitaire missie. We leven mee met de betrokkenen en in het bijzonder met hen die een dierbare hebben verloren.

Vrede en dialoog mogen hierdoor geen deuk oplopen

Deze aanval mag geen belemmering vormen voor betrokkenheid tussen maatschappelijke organisaties die dialoog en vrede in Nederland willen bewaren.

Daarom roepen wij de Turks - Nederlandse gemeenschap op om in Nederland hun hoofd koel te houden en adequaat te reageren, dus niet met emotie maar met het verstand.

Het is wenselijk dat Nederland de Israelische aanval veroordeelt

Deze gebeurtenis heeft een grote beroering veroorzaakt binnen de internationale gemeenschap.

Nederland heef al laten weten dat er onderzoek moet komen over de toedracht van de gebeurtenis en dat steunen wij van harte. Dat zou dan een onafhankelijk onderzoek moeten zijn. We verwachten dat ze alles op alles zetten om de schepen en betrokken mensen vrij te laten. De overheid zou continu druk uit moeten oefenen op de Israelische overheid om de blokkade voor de Gaza op te heffen.


----------------------------------------------------EINDE BERICHT----------------------------------------



Ingezonden persbericht