Aedes


Woningcorporaties willen bedreigde middeninkomens blijven helpen

2 juni 2010

Wachtlijsten voor huurwoningen terugdringen, middeninkomens meer keuze geven tussen huren en kopen èn bezuinigen op de rijksbegroting. Dat is volgens Aedes mogelijk door geleidelijk de huren aan te passen aan de waarde van de woning èn de hypotheekrenteaftrek te beperken. Huurmarkt en koopmarkt moeten in samenhang aangepakt worden, waarbij een ruime overgangsperiode nodig is.

Het mag corporaties niet verboden worden woningen te verhuren aan de lagere middeninkomens. Het huidige kabinet was dat van plan. Neemt de volgende regering dit voornemen over, dan dreigen lagere middeninkomens tussen wal en schip te vallen. Ze krijgen dan geen huurwoning meer, maar ze verdienen ook te weinig om een woning te kunnen kopen. Dit alles staat in de toekomstvisie van Aedes, de branchevereniging van woningcorporaties. De visie kreeg op het ledencongres van de vereniging brede steun.

Regionale aanpak
Hoe groot de groep `bedreigde' middeninkomens is, verschilt per regio. In Utrecht bijvoorbeeld dreigen woningzoekenden die tussen de 33.000 en 48.000 euro bruto verdienen, geen woning meer te kunnen vinden. De corporaties mogen niet meer aan hen verhuren, maar ze verdienen te weinig om een woning te kunnen kopen. En particuliere huurwoningen zijn er nauwelijks.

Bijvoorbeeld in Oost-Groningen bestaat dit probleem niet, want daar kun je zelfs met een inkomen van 33.000 euro een woning kopen. Vanwege de grote verschillen tussen de regio's kiest Aedes voor een regionale aanpak van de woningmarkt.

De corporaties maken met de gemeenten en andere partners afspraken wie wat doet om `goed wonen' mogelijk te maken. Dat geldt ook voor de keuze of de huren lager mogen worden dan de `maximaal redelijke huur' op basis van een nieuw woningwaarderingstelsel. Die maximaal redelijke huur wordt in het voorstel van Aedes mede afhankelijk van de waarde van de woning.

Leefbaarheid en duurzaamheid
De corporaties moeten volgens Aedes ook kunnen blijven investeren in de leefbaarheid van de wijken, want goed wonen is méér dan alleen een dak boven je hoofd. Hoever ze daarmee mogen gaan, spreekt elke corporatie af met zijn gemeenten. Het rijk stelt kaders hoever die afspraken mogen gaan.

Bestuur en leden van Aedes blijven hoge prioriteit geven aan investeringen in de duurzaamheid. Dat moeten ze financieel wel kunnen blijven doen, evenals wachtlijsten verkorten en investeren in de leefbaarheid. Rigoureuze rijksbezuinigingen mogen dat niet onmogelijk maken, aldus Aedes.

---