FNV Bondgenoten

Banenverlies in de metaalbewerking: `Overheidssteun helpt niet in MKB Metaal'

Het aantal banen in de metaalbewerking is veel sterker afgenomen dan was verwacht. De krimp bedraagt ruim 7,5 procent, oftewel 12.000 banen. Dit blijkt uit de Arbeidsmarktinformatie, cijfers en trends, dat in opdracht van het opleidingsfonds voor de metaalbewerking OOM is gemaakt. De overheidssteun helpt niet in het Midden- en kleinbedrijf.

Zij hebben te weinig gebruik kunnen maken van de deeltijd-ww, aldus FNV Bondgenoten bestuurder Jan Berghuis.

Berghuis van FNV Bondgenoten: "De metaalbewerking is één van de belangrijkste sectoren in de maakindustrie. Dit rapport is een verontrustend signaal en voor mij aanleiding om snel in gesprek te gaan met het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Snelle actie is nodig om het verlies van werkgelegenheid te stoppen in het MKB Metaal, bijvoorbeeld door maatregelen die het MKB blijven ondersteunen zoals subsidies of een aangepaste deeltijd-ww uitvoering. Want het heeft alles te maken met de uitvoering van de deeltijd-ww en andere overheidsmaatregelen."

Volgens Berghuis heeft dit twee redenen. "Bij het aanvragen van de deeltijd-ww in 2009 moest een bedrijf met minder dan twintig werknemers de instemming hebben van de Ondernemingsraad of het PersoneelsVertegenwoordigend Orgaan. Vaak hebben ze deze niet. Voordat ze erachter kwamen hoe de aanvraag werkte, hadden de grote bedrijven de ruif van deeltijd-ww al kaalgevreten. Het MKB viste daardoor achter het net."

Daarnaast was er de vrees voor het verlies van kredietwaardigheid: "Als een bank of leveranciers hoorde dat een midden- of kleinbedrijf deeltijd-ww had aangevraagd, dan gingen direct de kredieten op slot. Een oplossing hiervoor zou kunnen zijn dat de sociale partners in de Metaal en Techniek de aanvragen gaan behandelen, via een stichting bijvoorbeeld. Om te zorgen dat aanvragen anoniem kan." Het aantal metaalbewerkers in het MKB-metaal is vorig jaar afgenomen met ruim 12.000 tot 144.377. Eerder werd uitgegaan van een vermindering van zes procent. Vooral in de laatste twee maanden van 2009 hebben metaalbewerkingsbedrijven veel banen geschrapt: ruim 3.000.

Cijfers van OOM tonen dat de daling nog niet gekeerd is. In de afgelopen maand telde de sector nog steeds 7,5 procent minder werknemers dan in april 2009. Dit heeft ook gevolgen voor opleiding en scholing. Zo is het aantal leerwerkplekken met bijna een kwart afgenomen.