Provincie Overijssel



Facelift gebied Museum Buurtspoorweg Haaksbergen

2 juni 2010

Het gebied naast de spoorlijn van Museum Buurtspoorweg in Haaksbergen - de zogeheten Kop van de Parallelweg - is een groot braakliggend terrein met enkele monumentale panden. Als het aan de gemeente Haaksbergen en de provincie Overijssel ligt, gaat dit gebied flink op de schop.

Meer toeristen en bedrijven trekken

De beide overheden willen in samenwerking met woningbouwcorporatie Domijn meer toeristen en op termijn ook meer bedrijven naar het gebied trekken. Het college van B en W van Haaksbergen en Gedeputeerde Staten van Overijssel hebben daarom deze week, tijdens hun eerste kennismakingsbezoek, besloten in 2011 samen de schop in de grond te steken voor de opknapbeurt van `Kop van de Parallelweg'. De investeringsplannen worden in het najaar van 2010 voorgelegd aan de gemeenteraad en Provinciale Staten.

De facelift voor het gebied wordt in verschillende fases uitgevoerd. Als eerste knappen de provincie en de gemeente de monumentale panden van Museum Buurtspoorweg en het gemeentelijk monumentale pand en industriële erfgoed van de Coöperatieve Landbouwvereniging (CLV) op. Daarnaast wordt gedacht aan het ontwikkelen van een soort werkplaats, zoals Batavia, maar dan gericht op de bouw of restauratie van locomotieven. Dit is niet alleen een extra toeristische trekpleister, het is ook een uitstekende opleidingsplaats voor jongeren die toerisme en techniek studeren aan het nabij gelegen ROC en Universiteit Twente (UT).

Verbeteren woon-, leef- en werkomgeving

De openbare ruimte wordt door een zogenaamde `Urban Designer' onder handen genomen. Deze architect/stedenbouwkundige kan met behulp van bijvoorbeeld pleinen, groen en infrastructuur de sociale en ruimtelijke kwaliteit voor bewoners, bezoekers en toeristen aanzienlijk te verbeteren.
De totale kosten voor de eerste fase van het project bedragen ruim 5,5 miljoen euro. Vanuit de Essentgelden nemen gemeente en provincie hiervan ruim EUR 1,4 miljoen voor hun rekening: de gemeente EUR 750.000,-- en de provincie bijna EUR 700.000,--.

In de tweede fase (totale kosten naar schatting nog eens 4,5 miljoen) staat de ontwikkeling van een bedrijvenzone gepland. Op deze locatie worden onder andere de nieuwe brandweergarage en het busstation gehuisvest. Door het verplaatsen van de garage en busstation komt er in het centrum van Haaksbergen ruimte vrij voor nieuwe ontwikkelingen, zoals woningbouw.

Overijssel investeert extra

De provincie Overijssel investeert tot en met 2011 extra in de Overijsselse woon-, leef- en werkomgeving. Het gaat daarbij om projecten die de provincie en de gemeenten gezamenlijk uitvoeren en financieren. De extra investeringen worden mogelijk gemaakt doordat de Overijsselse gemeenten hun Essent-aandelen hebben verkocht, met een gezamenlijke waarde van ruim EUR 140 miljoen. De provincie, die eenzelfde bedrag investeert, maakt nu afspraken met de gemeenten over hoe dit geld duurzaam wordt geïnvesteerd in de Overijsselse samenleving. Een belangrijke voorwaarde is dat de schop uiterlijk eind 2011 de grond in kan.

Dit is de tweede ronde in de investeringsoverleggen tussen de provincie en de gemeenten. Eind 2009 hebben de provincie en de gemeente Haaksbergen afspraken gemaakt over onder andere een nieuwe aansluiting bij bedrijventerrein Stepelo, het verbeteren van de spoorwegovergangen van de museumlijn van Museum Buurtspoorweg en het terugdringen van het energieverbruik in bestaande woningen.