Universiteit Twente

Bijna 1,3 miljoen extra voor natuur- en scheikunde

02 juni 2010

Gedurende tenminste zes jaar krijgt de UT jaarlijks 1,27 miljoen extra voor onderwijs en onderzoek in natuur- en scheikunde.

Voor alle universiteiten samen is 14 miljoen beschikbaar. NWO en FOM mogen jaarlijks nog eens zes miljoen bestemmen. Decaan Gerard van der Steenhoven (TNW) is al tevreden, maar is ook van zins een deel van die NWO/FOM-miljoenen binnen te halen.

Het ministerie van OCW heeft vanaf 2011 tot in ieder geval 2016 jaarlijks 10 miljoen voor scheikunde en 10 miljoen voor natuurkunde extra uitgetrokken. Het is de bedoeling dat de universiteiten hun opleidingen in deze richtingen verbeteren en aantrekkelijker maken. Natuur- en scheikunde, aldus het ministerie, liggen aan de basis van een gezonde wetenschappelijke infrastructuur en zijn cruciaal voor de Nederlandse kenniseconomie. Ook het bedrijfsleven blijft grote behoefte hebben aan natuur- en scheikundigen.
Een commissie onderleiding van de voormalige Leidse rector magnificus Breimer heeft de voorstellen van de instellingen beoordeeld en haar voorstellen zijn door staatssecretaris Van Bijsterveldt integraal overgenomen. Interessant is dat er per universiteit geoormerkt geld is toegewezen voor vrouwelijke tenure trackers.
De gelden die extra naar de UT komen zullen volgens Van der Steenhoven worden ingezet bij biomassaconversie (scheikunde, Impact) en voor nano-ionics, een combinatie van nanotechnologie en vloeistofdynamica (natuurkunde, MESA+).
In 2016 zal de commissie Breimer de uitvoering van het sectorplan evalueren.

Voor nadere informatie kan contact worden opgenomen met Paul van Tongeren, woordvoerder van het CvB, tel: 053 4892210