Gemeente Vlaardingen


Wijkparticipatieprijs - Hoevenbuurt

02-06-2010 | Vlaardingen reikt ieder jaar de Wijkparticipatieprijs uit. Deze prijs van EUR10.000 beloont en stimuleert bewoners en initiatieven die de leefbaarheid in hun wijk duurzaam verbeteren. Niet iedereen kan winnen. In deze rubriek leest u welke initiatieven de gemeente het vermelden waard vindt. Deze week Jos Sloot van wijkvereniging Hoevenbuurt.
jongeren schilderen

"32 jaar geleden zijn wij met zijn alle bij elkaar gekomen omdat we ontevreden waren over de busbaan. Later zijn wij op het idee gekomen om een wijkvereniging op te zetten. Zo is wijkvereniging Hoevenbuurt ontstaan" vertelt Jos Sloot. Ruim 30 jaar lang was wijkvereniging Hoevenbuurt gevestigd in wijkcentrum Holy-Noord de Deel. Helaas moesten zij eind 2008 het centrum sluiten. Sinds een jaar vestigen zij zich in een winkel, genaamd de Hoeve, aan de Winkelhoeve.

Toen wijkvereniging Hoevenbuurt nog gevestigd was in het wijkcentrum de Deel organiseerden de leden allerlei evenementen waar veel bewoners naar toe kwamen. "Eens in de twee weken hielden wij een bingomiddag en daar kwamen wel meer dan 80 mensen op af", vertelt Sloot. Nu zij het winkelpand gebruiken moesten zij hier een oplossing voor zoeken, want in de winkel passen niet zo veel mensen. De bingomiddag vindt nu elke week plaats, omdat de groep in tweeën is gesplitst.

In wijkcentrum de Hoeve wordt meer dan alleen een bingomiddag georganiseerd. Wekelijks is er een aantal terugkerende activiteiten. Zo houdt de wijkagent zijn wekelijkse spreekuur. Hier kunnen de buurtbewoners hem allerlei vragen stellen. Op dinsdagochtend is er naailes en 's avonds is het tijd voor klaverjassen. Op woensdagochtend kan er gezellig een kopje koffie worden gedronken. Zaterdags verhuurt wijkvereniging Hoevenbuurt de winkel aan buurtbewoners. Zij kunnen de winkel gebruiken om hun oude spullen te verkopen. Eens per maand is er een workshop acrylverven met elke keer een ander thema. "Het leuke aan deze workshop is dat je helemaal niet hoeft te kunnen tekenen of schilderen", vertelt Sloot. "Alles wordt stap voor stap voor gedaan en je als je een beetje creatief bent, is dit geen probleem". Het wijkcentrum dient 9 juni aanstaande als stemlokaal.

Volgens Sloot is het erg belangrijk dat er in de wijk een vast punt is waar de buurtbewoners terecht kunnen met hun vragen. Ook vindt hij het belangrijk dat er iets gezelligs gebeurt in de buurt. "Zo vergroot je de leefbaarheid in je wijk".

Contactinformatie

Postbus 1002
3130 EB Vlaardingen
Mail: info@vlaardingen.nl
Tel. (010) 248 4000