Provincie Flevoland

Goede scholing in crisistijd essentieel

Publicatiedatum: 2 juni 2010

Wie goed geschoold is en blijft, heeft meer kans op de arbeidsmarkt. Van die gedachte is het Jaarverslag van het Provinciaal Platform Arbeidsmarkt 2009 (PPA) doordrongen. In dat jaar zijn onder de vlag van het PPA enkele belangrijke scholingsprojecten van de grond gekomen die (toekomstige) werknemers en kleine zelfstandigen een duurzame toekomst op de arbeidsmarkt bieden.

Het PPA is een Flevolands netwerk van werknemers- en
werkgeversorganisaties, onderwijsinstellingen en overheid. Voorzitter van het PPA is gedeputeerde Economische Zaken, Andries Greiner. Hij stelt: "Het PPA zorgt voor juiste arbeidsmarktinformatie, afstemming tussen partijen en jaagt met succes projecten aan." Dat blijkt ook uit het scholingsoffensief dat het PPA vorig jaar is begonnen als antwoord op de economische crisis. Het beoogt de beroepsbevolking te helpen zich te ontwikkelen door aanvullend onderwijs of via leerwerkbanen. Onderdeel van het scholingsoffensief is het project Leren en Werken Flevoland dat in de tweede helft van 2009 van start is gegaan. Het project dat tot eind 2010 loopt, richt zich op de begeleiding van werklozen (en met werkloosheid bedreigde Flevolanders) naar nieuwe leerwerkbanen en/of het verkrijgen van ervaringscertificaten.

Een ander project van vorig jaar heet Flevotalent Junior. Centraal staat de bestrijding van voortijdig schoolverlaten en de aanpak van jeugdwerkloosheid. Begin 2009 is het overgedragen aan de Flevolandse gemeenten. Inmiddels zijn de afgelopen jaren, dankzij Flevotalent, meer dan 1000 jongeren uit Flevoland zo uitgestroomd naar werk, een opleiding of leerbaan. Uitvoerende instantie is nu de Regionale Meld- en Coördinatiefunctie Voortijdig Schoolverlaten Flevoland (RMC).

Stageplaatsen vinden om de aansluiting tussen beroepsonderwijs en bedrijfsleven te verbeteren, is niet eenvoudig in een tijd van economische crisis. Er zijn vooral tekorten aan stageplekken in de bouw, techniek, logistiek en in het ICT, zo blijkt ook uit de Stagenota Provincie Flevoland 2008-2011, waarvan de uitvoering volop loopt. In de zorg is een tekort aan personeel. Vandaar dat verschillende partijen zoals zorginstellingen, de provincie en gemeenten, het project Handen aan de Ploeg hebben ontwikkeld. Dankzij het convenant Ketenaanpak instroom lager opgeleiden dat tot 2012 loopt, wordt de in- en doorstroom van personeel bevorderd. In de krappe arbeidsmarkt van zorg en welzijn zijn in 2009 59 kandidaten gestart. De verwachting is dat 80% van hen een contract afsluit.

Overige activiteiten uit 2009 die verband houden met het PPA en in het jaarverslag worden beschreven, zijn de voortzetting van de Taskforce Technologie Onderwijs Arbeidsmarkt (TTOA). Dit forum is in 2009 opgezet samen met het Technocentrum Flevoland en biedt een platform aan werkgevers, het onderwijs, de overheid en ondernemers om snel samen de instroom naar technische beroepen te verbeteren.
Daarnaast heeft het PPA medio vorig jaar samen met het Technocentrum het Opleidingsbedrijf Metaal en Techniek (OBM) in Flevoland gerealiseerd. In de metaalbranche bestond veel vraag naar vakbekwaam personeel. Binnen het OBM leiden bedrijven nu zelf hun eigen toekomstig personeel op. De eerste leerlingen zijn in september begonnen aan een opleiding in de metaal.

Ten slotte het Mobiliteitscentrum Flevoland dat in 2009 is opgericht. Dit centrum heeft als missie om werkgevers die in moeilijkheden verkeren en daarmee ook hun werknemers te helpen, nog voor hun dreigende ontslag. In dat jaar zijn 167 met werkloosheid bedreigde werknemers naar ander werk begeleid.

Arbeidsmarkt
De werkloosheidscijfers uit 2009 tonen aan dat het PPA ook in de toekomst een schone taak heeft. De arbeidsmarktcijfers die het publiceert en analyseert, dragen eraan bij om kansen en knelpunten te signaleren. Waar in 2008 nog sprake was van krapte op de arbeidsmarkt, laat de crisis in 2009 een stijging zien van de werkloosheid met 16,9% tot 13.022 werkloze werkzoekenden. De toename is in geheel Nederland echter sterker, nl. 21,8%. Toch zit eind 2009 6,9% van de Flevolandse beroepsbevolking zonder werk tegen een landelijk percentage van 6,5%. Bij de gemeenten scoort Urk het laagste (2,7%) en Lelystad het hoogste (8,0%). De stijging van de werkloosheid in Flevoland treft vooral werkloze mannen (34%), want voor vrouwen is ze met 4,7% minimaal. Eind 2009 staan er 2.007 jongeren als werkloos geregistreerd. Voor de middelbaar en hoger geschoolden pakt de crisis met een toename van 37,8%, respectievelijke 34,2% ook ongunstig uit. Bij ongeschoolde werklozen neemt het werkloosheidspercentage echter af met bijna 7 procent.