Provincie Flevoland

Visie Werklocaties Flevoland 2030

Publicatiedatum: 2 juni 2010

Het College van Gedeputeerde Staten (GS) heeft kennis genomen van het onderzoeksrapport: `Visie Werklocaties Flevoland 2030+'. Volgens het onderzoeksrapport zal op termijn nog een aanzienlijke uitbreiding van werklocaties nodig zijn. De tijdshorizon van de visie is 2030 met een doorkijk naar 2040.

De provincie neemt op basis van de Algemene maatregel van bestuur ruimte en conform het convenant Bedrijventerreinen 2010-2020 de regierol waar het de werklocaties aangaat. Dit is ook nodig gezien de groeidoelstellingen waar Flevoland de komende dertig jaar voor staat.

De Provincie Flevoland wil een inhaalslag maken waarbij op langere termijn de arbeidsplaatsenratio groeit naar 90%. Dit wil zeggen: voor elke tien Flevolanders in de beroepsbevolking moeten er negen banen beschikbaar zijn. In 2009 is de arbeidsplaatsenratio gegroeid naar 73%. De regierol van de provincie is nodig om te voorkomen dat er tekorten dan wel overschotten aan werklocaties ontstaan binnen de verschillende gemeenten.

Het provinciale beleid gaat uit van het principe van eerst intensiveren en herstructureren en dan pas nieuwe locaties ontwikkelen. De hoeveelheid bedrijventerrein die in de toekomst nodig zal zijn hangt onder andere af van een aantal bovenregionale ontwikkelingen zoals de Schaalsprong van Almere, de uitbreiding van Lelystad Airport, de ontwikkeling van het gebied bij de A6-A27 en de ontwikkeling van FLevokust. Het rapport voorziet dat er in de toekomst nog een aanzienlijke uitbreiding van ruimte voor kantoren en bedrijventerreinen nodig is. Deze planningsopgave zal moeten passen binnen de uitgangspunten op het gebied van ruimte, economie en duurzaamheid uit het Omgevingsplan Flevoland en binnen het Convenant Bedrijventerreinen 2010 - 2020 dat mede namens Flevoland ondertekend is.

Het onderzoeksrapport wordt nu aan de gemeenten, de Kamer van Koophandel en aan de Provinciale Omgevingsplan Commissie (POCF) voorgelegd. Op basis van de reacties zal GS naar verwachting na de zomervakantie een besluit over de Visie Werklocaties nemen en de consequenties daarvan bekend maken.

Herstructurering bedrijventerreinen
In het kader van het Convenant Bedrijventerreinen heeft het Rijk tot en met 2013, vier miljoen Euro voor Flevolandse herstructureringsprojecten gereserveerd. Net als andere provincies heeft ook Flevoland in verband hiermee een Provinciaal Herstructurerings Programma (PHP) opgesteld en aan de ministers van Economische Zaken en van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer voor goedkeuring toegezonden. De Provincie Flevoland is nog in afwachting van het besluit van het Rijk.