Gemeente Stadskanaal

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Stadskanaal gaat de raad voorstellen een bedrag van ruim EUR 4,3 miljoen incidenteel en EUR 84.900,00 structureel beschikbaar te stellen voor de realisatie van een multifunctionele accommodatie (MFA) in Stadskanaal Noord, een herschikking van de velden van SPW, een verplaatsing van de baan van de MAC en een verhuizing van Scouting. Al enige tijd is de gemeente met verschillende partijen in gesprek om een multifunctionele accommodatie (MFA) te realiseren in Stadskanaal. In november 2008 heeft Bureau Berghuis een onderzoek afgerond naar nut en noodzaak van deze MFA. Hierin werd geconcludeerd dat het voorterrein van Sportpark Noord de beste plek is.

Partners

Verder is aangegeven dat de partners zijn: voetbalvereniging SPW, kinderopvang Catalpa, de peuterspeelzaal, een buurthuis en de gymzaal (als vervanging van de huidige en sterk verouderde Kniphorst).

Daarnaast zijn in dezelfde tijd gesprekken gevoerd met voetbalvereniging SPW en met stichting MAC Stadskanaal over een herinrichting van het sportterrein. Nadat verschillende opties de revue zijn gepasseerd, is er voor gekozen om een plan te ontwikkelen voor het totale terrein.

Waarom een MFA?

De betrokken partijen bij MFA Noord hebben allemaal een huisvestingsprobleem vanwege sterk verouderde gebouwen, ruimtegebrek en/of tijdelijke ruimte. Door het realiseren van de MFA worden deze problemen opgelost en mogelijkheden gecreëerd voor gezamenlijk gebruik van faciliteiten en daarmee een efficiënte inzet van middelen.

Daarnaast wordt de leefbaarheid in Stadskanaal Noord vergroot door nieuwbouw voor bestaande voorzieningen en door het realiseren van een nieuwe buurtvoorziening. Naast een nieuwe kantine en kleedruimten zal de voetbalvereniging SPW ook twee nieuwe velden krijgen. Op de plek van het huidige hoofdveld en de baan van de MAC worden één grasveld en één kunstgrasveld gerealiseerd. De nieuwe baan voor de MAC zal verder naar achteren worden verplaatst.

Planning

Alle partijen zijn betrokken bij de totstandkoming van de plannen en staan er achter. Het voorstel wordt behandeld in de vergadering van de gemeenteraad op maandagavond 21 juni. De benodigde bestemmingsplanwijziging wordt in het najaar in de raad behandeld. Oplevering van de MFA staat gepland in december 2011.

De herschikking van de velden van SPW en de realisatie van de nieuwe baan voor MAC worden gepland, als de procedures voor bestemmingsplanwijzigingen zijn afgerond. Bij de planning wordt rekening gehouden met het kunnen doorgaan van de Pinksterraces in 2011.
* 2 juni 2010