Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Poolse Hagenaars burgeren in op de werkvloer

02-06-2010

Ruim honderd Poolse Hagenaars, werkzaam in de glas- en tuinbouw in het Westland, burgeren in op de werkvloer. Naast hun inburgering leren de uitzendkrachten van EG-Personeelsdiensten de Nederlandse taal én een beroep. Op 1 juni 2010 zetten Edwin Grootscholten van het uitzendbureau en wethouder Norder van de gemeente Den Haag bij Tomatoworld in Honselersdijk hun handtekening onder de overeenkomst voor dit project. "Eén plus één is drie."

"Ik moet mijn collega's uitleggen wat ze moeten doen", zegt een Poolse werkneemster op een videopresentatie van Stichting Vers Opleidingen (SVO), die de opleiding verzorgt. "Maar daarvoor moet ik wel Nederlands kunnen spreken". De tuinders in het Westland hebben personeel in dienst met 55 verschillende nationaliteiten. Het enige dat ze gemeenschappelijk hebben, is de Nederlandse taal. Ze moeten die wel leren om elkaar te kunnen verstaan. Daarmee neemt ook hun zelfvertrouwen en zelfredzaamheid toe. Grootscholten: "De medewerkers zijn erg gemotiveerd. Het leren van de taal is voor hen de basis om verder te groeien."

Werkvloer

"Eén plus één is drie", zegt de nieuwe Haagse wethouder voor integratie Marnix Norder in zijn openingswoord. "De werknemers voldoen aan de inburgeringseisen, leren de taal én volgen een mbo-opleiding." De Poolse medewerkers worden opgeleid tot assistent voedingsindustrie. Eén dag in de week krijgen ze les op de werkvloer. De lessen zijn gericht op voedselkwaliteit, hygiëne, veiligheid, het gebruik van machines en Nederlandse vaktermen. Overigens heeft het leren van de taal niet alleen voordelen voor de werknemers. Ook voor de werkgevers is het belangrijk dat hun medewerkers Nederlands spreken. Dat komt de veiligheid, de productie en de klantgerichtheid van het bedrijf ten goede.

Overeenkomst

Het ministerie voor WWI gaf de aanzet tot deze nieuwe vorm van inburgeren. Half februari bleek dat EG-personeelsdiensten en SVO van plan waren de opleiding en het leren van de taal te combineren. Dat sloot goed aan bij het inburgeringsbeleid van de gemeente Den Haag. WWI heeft de partijen met elkaar in contact gebracht en de gemeente voerde het project vervolgens uit. Dat resulteerde in de ondertekening van de overeenkomst, waarin afspraken staan over de kwaliteit van de opleiding. De gemeente Den Haag is van plan meerdere partijen te benaderen, zodat dit project ook op andere plekken kan worden ingevoerd.