UMC St Radboud


Virus kaapt cellen voor nageslacht
02-06-2010

Eiwit verandert afvoermechanisme in een virusfabriek

Virussen vermenigvuldigen zich in cellen. Hoe ze dat precies doen was niet precies duidelijk. Frank van Kuppeveld van het UMC St Radboud zet in een publicatie in Cell uiteen hoe dat proces in elkaar zit. Hierin laat hij zien hoe RNA- virussen door het kapen van de uitscheidingsmachinerie van de cel zichzelf efficiënt kunnen vermenigvuldigen.

Een virus heeft een cel nodig om zichzelf te vermenigvuldigen. Voor die vermenigvuldiging gebruikt het virus bestaande onderdelen van de cel. Die onderdelen zijn niet op deze nieuwe taak voorbereid, dus moeten ze eerst door het virus worden bijgespijkerd. Na de infectie van een cel begint het virus aan het kapen dan wel gebruiken / misbruiken van de vereiste onderdelen. Hoe het virus dit precies aanpakt was tot dusver niet bekend.

Machinerie van cel gekaapt

Enkele belangrijke onderdelen in dat verbouwingsproces zijn nu opgehelderd door experimenteel viroloog Frank van Kuppeveld van het UMC St Radboud, in samenwerking met Amerikaanse collega's. Ze beschrijven hun ontdekking deze week online in het vakblad Cell. Van Kuppeveld: "Bij enterovirussen - bijvoorbeeld polio en coxsackievirus - zagen we dat het virus in staat is om met één eiwit de complete machinerie te kapen die de cel normaal gebruikt voor het uitscheiden van nieuwe eiwitten. Het virale eiwit 3A blokkeert de afvoer van de eiwitten uit de cel. Vervolgens wordt datzelfde afvoermechanisme van de cel gedwongen om actief mee te werken aan de productie van nieuwe virale RNA-moleculen. Door het kapen van de cel zorgt het virus voor zijn nageslacht." Een dergelijk mechanisme wordt ook door het hepatitis C-virus gebruikt, maar hier is het verantwoordelijke virale eiwit nog niet geïdentificeerd.

Slimme exploitatie

Met enkele genetische trucs bracht de onderzoeksgroep een aantal van de belangrijkste eiwitten in kaart die een rol spelen bij deze cellulaire verbouwing. Van Kuppeveld: "We hebben nu veel beter zicht op de manier waarop een virus de processen in de cel naar zijn hand zet. Het is fascinerend om te zien hoe een virus bepaalde mechanismes in de cel exploiteert voor de eigen overleving. Mogelijk komt die kennis van pas bij de ontwikkeling van nieuwe antivirale middelen."

Voor meer gedetaileerde wetenschappelijke achtergrond zie website van het NCMLS of N4i.
Lees ook het artikel en het begeleidend commentaar in Cell.