Weten wat werkt in de sociale sector

02/06/2010 15:05

MOVISIE

Nieuw: databank Effectieve interventies in de sociale sector

Uitvoerende organisaties hebben met grote inzet aanpakken ontwikkeld om de kwaliteit van leven van kwetsbare burgers en de leefbaarheid van de samenleving te verbeteren. Bij al die verschillende interventies en methoden stellen gemeenten en professionals zichzelf steeds vaker de vraag: doen wij het goede en doen wij het goed? De databank 'Effectieve interventies in de sociale sector' die 3 juni live gaat, helpt deze vraag te beantwoorden.

In de databank 'Effectieve interventies in de sociale sector' staan goed doordachte methoden die in de sociale sector worden toegepast. Zo hoeft niet iedereen zelf het wiel uit te vinden. Bovendien komt er meer continuïteit in het welzijnswerk, wat ook goed is voor de zichtbaarheid en waardering ervan. En er ontstaat steeds beter zicht op wat al dan niet werkt, of wat mogelijk zelfs contraproductief is.

Methodebeschrijvingen

Professionals die op zoek zijn naar een geschikte methode voor een bepaald probleem of een bepaalde doelgroep kunnen in de databank gemakkelijk methoden vergelijken. Er staat een overzicht van gangbare methoden met samenvattingen, praktijkvoorbeelden en uitgebreide methodebeschrijvingen op verschillende maatschappelijke thema's. De methoden in de databank hebben gemeen dat ze goed zijn uitgewerkt in een handboek en minimaal twee jaar bij tenminste twee instellingen zijn toegepast.

Lancering databank

Op 3 juni lanceert MOVISIE de databank 'Effectieve interventies in de sociale sector' in samenwerking met de brancheorganisaties MOgroep en Verdiwel. De databank levert informatie aan voor lokale implementatie en evaluatie van methoden in de sociale sector. Hiervoor zijn door de MOgroep de Regionale Effectieve Interventies Samenwerkingsverbanden (REIS) opgericht. De conferentie sluit aan op deze regionale REIS-groepen en vindt daarom tegelijkertijd op vijf locaties in het land plaats. De heer B. Holman (VWS), de heer M. Mathijssen (senior beleidsmedewerker MOgroep) en mevrouw M. Steenbergen (Raad van Bestuur MOVISIE) lanceren in Amsterdam officieel de databank. Dit zal op alle conferentielocaties te zien zijn via een live-verbinding. De databank 'Effectieve interventies in de sociale sector' is vanaf 3 juni gratis toegankelijk via www.movisie.nl/effectieveinterventies.

Beter in meedoen

Het project 'Effectieve interventies in de sociale sector' maakt deel uit van het programma Beter in Meedoen en wordt uitgevoerd in opdracht van het Ministerie van VWS. Met 'Effectieve interventies in de sociale sector' bouwt MOVISIE aan een kennisfundament dat de professional helpt meer evidence based te kunnen werken op basis van de best beschikbare informatie.





http://www.movisie.nl/effectieveinterventies