Radboud Universiteit Nijmegen


Grote Europese subsidie voor twee IMM-projecten

Datum bericht: 2 juni 2010

Hans Elemans en Herma Cuppen krijgen van het Europese Research Council een forse subsidie om elk een eigen onderzoeksgroep op te zetten. De subsidie van 1,5 miljoen euro is bedoeld voor getalenteerde jonge onderzoekers die hebben aangetoond dat ze voldoende in huis hebben om de leiding te nemen over vernieuwend onderzoek.

Katalyse op nanoschaal
Elemans zal met zijn project Catalysis at the nanoscale methoden ontwikkelen en toepassen om chemische reacties op een oppervlak te volgen, zeg maar te 'zien' hoe de moleculen reageren. Hij zal daarvoor een nieuw type scanning tunneling microscoop (STM) ontwerpen die de reacties in vloeistof en bij gewone laboratoriumomstandigheden in beeld kan brengen. Doel is om katalytische reacties op een oppervlak beter te begrijpen en die inzichten te gebruiken om nieuwe, effieciënte katalytische oppervlaktes te ontwerpen.

Beweging in zachte lagen
Cuppen zal in haar project Kinetics in Soft Molecular Layers onderzoeken hoe moleculen bewegen in lagen vaste stof. In dit multidisciplinaire voorstel combineert ze expertise uit het kristalgroeionderzoek, de astrofysica en de chemie. Ze wil twee vragen beantwoorden die al lang om opheldering vragen: hoe vormt en verandert ijs in de ruimte? En waarom en hoe verandert het van de ene in de andere kristalvorm? Cuppen zal verschillende simulatietechnieken combineren. Uitdaging is om de processen zowel op hele korte als hele lange tijdschalen te begrijpen: van picoseconde tot jaren.

Beide onderzoekers werken bij het Institute for Molecules and Materials (IMM) van de Radboud Universiteit Nijmegen. Het IMM probeert functionele moleculen en materialen te creëren en te beheersen. Het instituut - waarin chemici en fysici samenwerken - houdt zich bezig met ontwerp, synthese, karakterisatie en theoretisch begrip van moderne nanostructuren.

De ERC Starting Independent Researcher Grant is voor excellente onderzoekers en wordt verkregen in open, Europese competitie. De subsidie is voor een periode van vijf jaar. De Starting Grants voor andere wetenschapsgebieden worden binnenkort bekend gemaakt.