Gemeente Alphen aan den Rijn

Rijn verankert de samenwerking met Holland Rijnland

Alphen aan den Rijn verankert de samenwerking met Holland Rijnland

Het college van gemeente Alphen aan den Rijn heeft besloten de samenwerking in het nieuwe samenwerkingsverband Holland Rijnland verder te verankeren. Door regionaal samen te werken op strategische dossiers zoals de bevordering van mobiliteit en het Groene-Hartbeleid hebben aangesloten gemeenten meer slagkracht.

Het college van b. en w. van Alphen aan den Rijn stelt de gemeenteraad voor om ten behoeve van deze aansluiting een regiocommissie in te stellen. In een regiocommissie worden door de gemeenteraad regionale vraagstukken regelmatig voorbesproken.
De evaluatie van Holland Rijnland wees uit, dat de betrokkenheid van raadsleden bij de regio sterk varieerde. Door het instellen van een regiocommissie kan dit ondervangen worden.

Per 1 april 2010 zijn alle werkzaamheden van het Rijnstreekberaad overgegaan naar Holland Rijnland. De periode tot 1 januari 2011 is een overgangsperiode voor herpositionering van taken en voor vervlechting met het nieuwe samenwerkingsverband. Het Rijnstreekberaad zal in de loop van dit jaar worden opgeheven.

Holland Rijnland is het samenwerkingsverband van de gemeenten Leiden en omliggende gemeenten en de gemeenten in de Zuid-Hollandse Duin- en Bollenstreek. De gemeenten in deze regio werken sinds een vijftal jaren goed en intensief samen op belangrijke strategische onderwerpen. Speerpunten zijn de economische ontwikkeling van het gebied, de ruimtelijke inrichting, de infrastructuur en de sociale agenda.

De Rijnstreek en Holland Rijnland werken overigens al op veel dossiers samen, zij het in wisselende intensiteit. De drie gemeenten in de Rijnstreek hebben echter samen toch een te gering draagvlak om juist op strategische dossiers voldoende slagkracht te ontwikkelen.

© Gemeente

Alphen aan den Rijn

Stadhuisplein 1

2405 SH Alphen aan den Rijn

Tel: 14 0172

Fax: (0172) 46 55 64

gemeente@alphenaandenrijn.nl

Postbus 13, 2400 AA

Alphen aan den Rijn