Gemeente Alphen aan den Rijn

referendumverordening betrekt inwoners bij besluitvorming

Nieuwe referendumverordening betrekt inwoners bij besluitvorming

Het college van B en W heeft conform het raadsbesluit van 11 februari 2010 een referendumverordening opgesteld. De referendumverordening wordt ter vaststelling voorgelegd aan de raad. Met de referendumverordening biedt de Gemeente Alphen aan den Rijn haar inwoners een mogelijkheid om te participeren in de vorming en de uitvoering van beleid.

In de referendumverordening worden procedureregels gesteld voor het houden van referenda op initiatief van de bevolking, het raadgevend referendum. Het initiatief daartoe kan worden genomen door het verzamelen van handtekeningen. Het toezicht op de organisatie en de uitvoering van het referendum wordt gevormd door een onafhankelijke referendumcommissie.

De gemeente Alphen aan den Rijn beschikt niet meer over een referendumverordening sinds het vervallen van de Tijdelijke referendumwet en de daarop gebaseerde gemeentelijke verordening op het raadgevend correctief referendum. Het kabinet Balkenende II heeft er voor gekozen om niet met een nieuwe wettelijke regeling voor referenda te komen. Het is in verband hiermee aan de gemeenten zelf om te bepalen of zij de burgers de gelegenheid bieden het referenduminstrument in te zetten.

© Gemeente

Alphen aan den Rijn

Stadhuisplein 1

2405 SH Alphen aan den Rijn

Tel: 14 0172

Fax: (0172) 46 55 64

gemeente@alphenaandenrijn.nl

Postbus 13, 2400 AA

Alphen aan den Rijn