Gemeente Eindhoven

Rekenkamer onderzoekt kosten gemeentelijk apparaat

De Eindhovense rekenkamercommissie start een onderzoek naar de kosten van het gemeentelijk apparaat. Dit zijn de kosten van het ambtelijk apparaat (personeel en overhead) die volgens een toewijzingssysteem aan de gemeentelijke programma's en producten worden berekend. Deze kosten maken een aanzienlijk deel uit van de gemeentelijke begroting. Ook bestuurskosten en de inhuur van derden vallen eronder, onderwerpen waar recent belangstelling voor is geweest.

De rekenkamer kijkt naar de rolverdeling tussen de gemeenteraad en het college over de sturing en de beheersing van de apparaatskosten. Het onderzoek gaat in op het wettelijke kader, over het in Eindhoven gehanteerde systeem van berekening en hoe hierover geïnformeerd en verantwoord wordt. Het doel is om, naast het inzichtelijk maken van de toerekening, eventuele verbeteringen in sturing en beheersing van deze kosten aan te geven.

Nieuwe leden

De rekenkamercommissie heeft nieuwe leden. Marco van Dorst (D66), Marcel Punte (VVD) treden als nieuwe raadsleden toe tot de rekenkamercommissie. Ook Yasin Torunoglu (PvdA) en Hans van Zijl (GroenLinks) zijn 20 april geïnstalleerd als leden van de Eindhovense rekenkamer. Extern voorzitter Mario van Hamersveld ziet met vertrouwen uit naar deze nieuwe commissiebezetting die nauw samenwerkt met de betreffende afdelingen aan het verbeteren van het gemeentelijke bestuur.