Gemeente Bernheze


Terugblik op de raadsvergadering van 27 mei 2010

Op donderdag 27 mei 2010 vond een raadsvergadering plaats. Hieronder volgt een korte weergave van de vergadering en een toelichting op enkele besluiten die door de gemeenteraad zijn genomen.

Benoeming raadsleden
Mevrouw J. School (fractie CDA) en de heer J. Raaimakers (fractie SP) zijn beëdigd als raadslid.
Mevrouw School volgt de heer E. Daandels op, die zijn raadslidmaatschap heeft beëindigd in verband met het aanvaarden van het wethouderschap in gemeente Grave. De heer Raaimakers vervangt tijdelijk raadslid T. van Vugt voor een periode van 16 weken.

Vaststellen gewijzigde Verordening welzijnssubsidies gemeente Bernheze De gemeenteraad heeft unaniem ingestemd met de wijzigingen in de Verordening welzijnssubsidies. De verordening regelt de subsidie aan organisaties en/of activiteiten die een bijdrage leveren aan het welzijnsbeleid. Met de wijzigingen in de verordening beoogt de gemeente beter aan te sluiten op de huidige praktijk. De gewijzigde verordening ligt in het gemeentehuis ter inzage.

Advies aanvraag toewijzing zendtijd Bernhezer Omroep Stichting Met het akkoord van de gemeenteraad kan de huidige zendtijdvergunning van de Bernhezer Omroep Stichting worden verlengd tot oktober 2015. De raad heeft met zijn besluit een positief antwoord aan het Commissariaat voor de Media gegeven over de samenstelling van het orgaan dat het programmabeleid bepaalt. De raad vindt dat de leden van dit orgaan een goede representatie vormen van de Bernhezer kernen en de belangrijkste in de gemeente voorkomende maatschappelijke, culturele, godsdienstige en geestelijke stromingen.

Motie over de Perspectiefnota 2011-2015
De oppositiepartijen CDA, ABB en VVD dienden een motie in, waarin zij zich uitspreken over de noodzaak van een perspectiefnota voor de jaren 2011-2015. Eerder heeft het college aangegeven dat het niet mogelijk is om dit jaar via een gebruikelijke perspectiefnota nu al inzicht te geven in de gemeentelijke begroting. Het is immers nog niet duidelijk hoeveel geld de rijksoverheid ter beschikking stelt en welke maatregelen het nieuwe kabinet straks oplegt. De oppositiepartijen vinden het echter noodzakelijk dat de gemeenteraad toch een keuzepakket aan financiële mogelijkheden voorgelegd krijgt als voorbereiding op de begroting. De fracties willen daarbij hun politieke voorkeur over de te volgen koers kunnen uitspreken. De motie over de Perspectiefnota 2011-2015 werd niet aangenomen. Acht raadsleden stemden voor en elf raadsleden stemden tegen.

Motie over samenstelling bestuur van Optimisd
De gemeenteraad heeft een besluit genomen over de bestuursleden die namens de gemeente Bernheze als lid van het algemeen bestuur van de gemeenschappelijke regelingen (waaronder Optimisd) zitting gaan nemen. Er werd een amendement ingediend door de fracties SP en CDA. Zij stelden voor om, conform de gemeenschappelijke regeling, twee raadsleden te benoemen als bestuursleden voor het algemeen bestuur van de Intergemeentelijke Sociale Dienst Optimisd. Het amendement werd door de gehele raad gesteund. Daarmee is vastgesteld dat naast wethouder R. van Moorselaar en plaatsvervanger wethouder R. Wijdeven, ook raadslid W. van Lith en vervangend raadslid E. Theunissen zitting nemen in het algemeen bestuur van Optimisd.

Instelling intergemeentelijke commissie Bezwaarschriften Bernheze-Maasdonk
Ook dit voorstel is unaniem door de raad vastgesteld. Nu kunnen beide gemeenten aan de slag om een gezamenlijke bezwaarschriftencommissie in te stellen. Een gezamenlijke commissie heeft een aantal voordelen, zoals kostenbesparing en meer efficiency. Met het instellen van deze gezamenlijke commissie is ook een nieuwe verordening in werking getreden.

Informatie
Met vragen over de gemeenteraad en de raadscommissies kunt u terecht bij de griffie, telefoon (0412) 45 88 88, e-mail griffie@bernheze.org.

Adresgegevens

Bezoekadres: De Misse 6,
5384 BZ Heesch
Postadres: Postbus 19,

5384 ZG Heesch
gemeente@bernheze.org
Tel. (0412) 45 88 88
Fax (0412) 45 46 35