Gemeente Medemblik

Stuw Egboetswater geopend

Op dinsdag 1 juni heeft hoogheemraad Cees Mantel de stuw in natuur- en recreatiegebied Egboetswater in werking gesteld. In dit gebied bij de kern Hauwert is ruimte opgenomen voor 7,3 hectare natte en 4 hectare droge berging. Na een telefonische melding aan de meldkamer ging de stuw automatisch open en "zwommen" de badeendjes naar de droge berging. De droge berging werkt namelijk als een badkuip. In tijden van hoog water kan de droge berging worden benut en wordt de kraan, de stuw, opengezet. Als het water buiten de berging weer laag staat, kan de afsluiter weer opengezet worden en de berging leeglopen.

Door de samenwerking tussen de gemeente Medemblik en Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier is niet alleen een waterbergingslocatie gerealiseerd, maar is voor de inwoners van Hauwert en omgeving het prachtige natuur- en recreatiegebied Egboetswater uitgebreid.

Met het inwerking treden van stuw Egboetswater is een belangrijke mijlpeil bereikt. De gerealiseerde hoeveelheid waterberging kan nu hierdoor volledig worden benut. De komende maanden wordt het gebied op de laatste punten afgewerkt, zodat het natuur- en recreatiegebied Egboetswater na de zomer officieel kan worden geopend.