Provincie Limburg

Nieuws en persberichten

Provincie Limburg trekt investering van 185 miljoen vlot Resultaat Versnellingsagenda en programma Koersvast

Door zelf zeventien miljoen euro aan subsidies te verstrekken in diverse projecten heeft de Provincie Limburg afgelopen anderhalf jaar in totaal al voor 185 miljoen aan investeringen vlotgetrokken.

Dit maakte gedeputeerde Jos Hessels vandaag bekend. Een en ander vloeit volgens hem voort uit het ingezette beleid. Limburg had voordat de wereldeconomie in een kredietcrisis terecht kwam al de Versnellingsagenda om investeringen te focussen op de bouw, gezondheid, voedsel en agro en nieuwe materialen. Toen de crisis manifest werd kwam daar het programma Koersvast bij om de ingezette koers vast te houden en om de gevolgen van de kredietcrisis voor de Limburgse bedrijven te dempen. Onder meer door investeringen naar voren te halen, zoals bouwprojecten, wegenonderhoud en vervroeging van het opknappen van het Provinciehuis, het Gouvernement aan de Maas te Maastricht. Maar ook door het inrichten van mobiliteitscentra in alle negen UWV-kantoren in Limburg voor 1,3 miljoen in plaats van alleen in drie Limburgse kantoren zoals het rijk voorstelde.

Daarnaast werd in december vorig jaar het Innovatiefonds van 20 miljoen opgericht, speciaal gericht op het midden- en kleinbedrijf. De Provincie Limburg heeft deze week de eerste leningen verstrekt uit dit fonds. Het gaat om het Noord-Limburgse bedrijf Excellence Fish uit Horst-Meterik, dat probeert om de wilde snoekbaars te gaan kweken. Daarnaast krijgt ook het bedrijf Icane uit Simpelveld een bijdrage. Dit bedrijf ontwikkelt een digitale blindegeleidestok met navigatiesysteem. Inmiddels hebben enkele tientallen Limburgse ondernemers een beroep gedaan op het Innovatiefonds voor een totaalbedrag van ruim elf miljoen euro. Een zestal aanvragen is door een onafhankelijke raad van advies positief beoordeeld waarna Gedeputeerde Staten intussen drie aanvragen hebben goedgekeurd.

* Rapport persconferentie Resultaten Koersvast Limburg PDF-document

2-6-2010 15:32