Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie


Patiëntenvertegenwoordigers en zorgverzekeraars in debat met kamerleden

02 juni 2010

Op 1 juni hielden de CG-Raad, de NPCF en Zorgverzekeraars Nederland voor het eerst samen een verkiezingsdebat. Acht (aanstaande) Kamerleden gingen in discussie met patiëntenvertegenwoordigers, zorgverzekeraars en andere geïnteresseerden.

De Kamerleden maakten hun partijpunten; de zaal leverde input voor het komende regeerakkoord: luister naar de patiënten en geef ze eigen regie. Voer geen eindeloze stelseldiscussies, maar biedt een heldere lijn voor de komende vier jaar. Eerst moet de zorg doelmatiger, pas dan kan de rekening worden verdeeld.

Het was voor het eerst dat patiëntenorganisaties en zorgverzekeraars samen een verkiezingsdebat organiseerden. De opkomst was groot. Onder leiding van Roderik van Grieken, gingen de volgende Kamerleden in debat met elkaar en de zaal: Margreeth Smilde (CDA), Pia Dijkstra (D66), Eelke van der Veen (PvdA), Halbe Zijlstra (VVD), Renske Leijten (SP), Jolande Sap (Groen Links), Esmé Wiegman (ChristenUnie) en Elbert Dijkgraaf (SGP). Aan bod kwamen stellingen over eigen betalingen, marktwerking en de doelgroepen van de AWBZ.

Inhoudelijk debat

Het is een sterk inhoudelijk debat waarbij de Kamerleden goed de ruimte krijgen om de punten uit hun partijprogramma naar voren te brengen. Alle partijen vinden een verhoging van de eigen betalingen onontkoombaar in deze tijden van oplopende zorgkosten, behalve de SP. Het is wel de vraag in welke vorm die eigen betalingen worden geheven en of ze inkomensafhankelijk zijn. Over marktwerking zijn de partijen sterk verdeeld. Hebben we eigenlijk wel marktwerking en zo ja, in welke vorm? En leidt het tot de gewenste kostenverlaging en kwaliteitsverhoging? Wat betreft de AWBZ zijn vrijwel alle partijen het erover eens dat delen overgeheveld kunnen worden naar de Wmo en de Zorgverzekeringswet. Alleen zo blijft de AWBZ behouden voor de meest kwetsbaren in de samenleving.

Betrek patiënten

De patiënten in de zaal vinden het debat teveel een stelseldiscussie. Of, zoals Roderik van Grieken samenvat: " De stellingen zijn voor de patiënten eigenlijk niet zo belangrijk. Ze zijn niet zo geïnteresseerd in het schuiven met potjes. Hun roep is: betrek ons!"

Meer eigen regie, is de centrale boodschap vanuit de patiëntenorganisaties. Met die eigen regie als centrale gedachte kan de zorg doelmatiger gemaakt worden. Zorgverzekeraars vragen de Kamerleden vooral om duidelijkheid voor de komende vier jaar zodat zij samen met veldpartijen ook de kwaliteit in de zorg kunnen verbeteren. En pas als de zorg doelmatig en kwalitatief goed is, zullen patiënten bereid zijn er financieel meer aan bij te dragen.