Rijksvoorlichtingsdienst

Franse informatiecommissie geïnteresseerd in Nederlandse waterexpertise

Een informatiecommissie van de Franse Senaat brengt deze week een bezoek aan Nederland. Doel is om verbeteringsmaatregelen voor de Franse waterkeringen te formuleren. De delegatie is vooral geïnteresseerd in hoe Rijkswaterstaat, waterschappen, provincies en private sector omgaan met de kans op overstromingen. Financiering, organisatie, communicatie en besluitvorming staan daarbij centraal.

De storm Xynthia heeft eind februari langs de Atlantische kust in Frankrijk tientallen mensenlevens gekost en veel materiële schade aangericht, doordat de dijken het begaven. Om verbeteringen aan de Franse waterkeringen voor te bereiden heeft de Franse Senaat daarom een informatiecommissie ingesteld. De Franse informatiecommissie maakt daarbij graag gebruik van de Nederlandse expertise op het gebied van waterveiligheid.

Tijdens het verblijf in Nederland gaat de informatiecommissie op bezoek bij de waterschappen Hollandse Delta, Delfland en Rijnland en bezoekt verschillende dijkversterkingprojecten, zoals bij Katwijk en Kijkduin. De Franse delegatie is vooral geïnteresseerd in innovatieve oplossingen voor kust- en dijkversterking en adaptief bouwen, zoals in Dordrecht en de kustversterking bij Noordwijk.

'We kunnen ook veel leren van het werk en functioneren van de stormvloedwaarschuwingsdienst van Rijkswaterstaat', aldus de heer Bruno Retailleau, voorzitter van de Franse delegatie. 'De samenwerking tussen Rijkswaterstaat en het KNMI bij de voorspelling van de ontwikkeling van het getij tijdens zware stormen is uniek en kan helpen om slachtoffers te voorkomen.'

Noot voor redacties (