Gemeente Doetinchem

Persbericht, 2 juni 2010

Tv-schermen tijdens WK toegestaan als veiligheidsplan in orde is

Kaiser: Geen extra regels, maar wij doen wel groot appel op eigen verantwoordelijkheid

Tijdens het komende WK zijn tv-schermen in de openbare buitenlucht toegestaan, mits de initiatiefnemer een goedgekeurd veiligheidsplan heeft. In overleg met de politie heeft het college van burgemeester en wethouders besloten om de regels niet aan te scherpen. Wel moet het veiligheidsplan worden getoetst door gemeente, brandweer en politie.

Met dit besluit wil de gemeente Doetinchem ondernemers de kans geven om tijdens het WK iets te organiseren in de openbare ruimte van bijvoorbeeld de binnenstad. Wel doet het college met dit besluit een groot appel op de eigen verantwoordelijkheid van deze ondernemers: zij moeten er zelf voor zorgen dat de festiviteiten goed verlopen. Burgemeester Kaiser: Het WK is een opeenvolging van feesten. Deze feesten hebben een heel eigen dynamiek met veel emotie. Voetbal, emotie, alcohol en mogelijk een goede buitentemperatuur is een risicocombinatie. Maar iets wat min of meer spontaan is, mogen wij niet bederven door een teveel aan regels. Wij willen de stad besturen op basis van vertrouwen.

Regels WK-schermen
De regels rond een festiviteit tijdens het WK passen binnen de bestaande APV en gemeentewet. Zij zijn als volgt: Voor ieder evenement moet een initiatiefnemer zijn. Deze is verantwoordelijk voor het goed verlopen van het evenement. Daarnaast moet bij de vergunningsaanvraag ook een veiligheidsplan worden ingediend. In dit veiligheidsplan moet staan welke veiligheidsmaatregelen de initiatiefnemer treft. Bij de beoordeling van het veiligheidsplan raadpleegt de burgemeester onder meer de politie en brandweer. Zonder een goed veiligheidsplan, verleent de gemeente geen vergunning.

Meer eigen verantwoordelijkheid
Tijdens de WK-periode is de gemeente extra alert op het naleven van de vergunningsvoorwaarden. Zodra de openbare orde in het geding komt of een organisator zich niet aan de afspraken houdt, zal de burgemeester het evenement stilleggen of weigeren. Dit besluit kan vervolgens gevolgen hebben voor andere ondernemers, zelfs als zij reeds een vergunning hebben verkregen. Burgemeester Kaiser: Minder regels, maar meer verantwoordelijkheid voor de samenleving en stevige maatregelen als het verkeerd gaat. Dat is de deal. Noem het een sociaal contract met onze inwoners. Wij vertrouwen erop dat het goed gaat, maar daarin zijn wij niet naïef. Als het mis gaat, is het feest voorbij.