Gemeente Roermond

Grauwe ganzen in Maasplassengebied worden geringd

In en rond de Asseltse plassen en op diverse locaties binnen de bebouwde kom van de gemeente Roermond worden begin juni grauwe ganzen geringd met een halsband. Dit gebeurt in opdracht van de Provincie Limburg en met toestemming van de Gemeente Roermond. De vang- en ringactie wordt voorbereid en uitgevoerd door SOVON Vogelonderzoek Nederland. De Provincie Limburg heeft daarnaast ook opdracht verleend om een soortgelijke actie uit te voeren in andere delen van de Maasplassen, te weten bij de Clauscentrale en de Molengriend.

Het ringen door middel van halsbanden is een wijze die SOVON Vogelonderzoek Nederland al langere tijd hanteert. Het vergemakkelijkt onderzoek aan populatiedynamiek en trekbewegingen. Het voordeel van het ringen om de hals (in plaats van om de poot) is dat de ganzen dan vanaf een afstand bekeken kunnen worden met een verrekijker en daarvoor dus niet meer gevangen hoeven te worden. De ganzen kunnen dan ongemerkt worden geobserveerd.

De provincie hoopt met dit onderzoek meer zicht te krijgen op de trekbewegingen van de grauwe ganzen in het Maasplassengebied. De voorlopige resultaten van dit onderzoek worden gepubliceerd in de eerstvolgende editie van het blad Limburgse Vogels. De gegevens worden ook verwerkt in een database en zijn te volgen op de website www.geese.org.

Eerste publicatiedatum: 02-06-2010 Bijgewerkt: 02-06-2010