Ministerie van Defensie

Nederland bij internationaal antipiraterijoverleg

2 juni 2010, 15.41 uur

De partijen die zijn betrokken bij de piraterijbestrijding in de wateren rondom Somalië zijn gisteren bijeengekomen. Tijdens de bijeenkomst spraken de partijen over de coördinatie van de diverse operaties om zo de effectiviteit te vergroten.

Namens Nederland nam commandeur Michiel Hijmans deel aan de bijeenkomst. Hij neemt op 30 juni het commando over de `Standing NATO Maritime Group 2' op zich. Dit NAVO-vlootverband vaart deze zomer in de wateren rondom Somalië voor de antipiraterij missie `Ocean Shield'.

Doeltreffend

Als toekomstige speler in de strijd tegen piraterij, onderstreept Hijmans het belang van de bijeenkomst. "Om alle middelen zo effectief mogelijk in te zetten, moeten afspraken worden gemaakt", legde Hijmans uit. "Alleen dan kan langs de kustlijn van Somalië en op het aangrenzend zeegebied - dat zo groot is als Europa - doeltreffend worden gepatrouilleerd."

Afspraken

Afgevaardigden van onder meer de NAVO, de Europese Unie, de `Combined Maritime Forces' de koopvaardij en civiel maritieme organisaties namen deel aan de vergadering. Samen met vertegenwoordigers uit China, Rusland, India, de Filippijnen, Jemen en de Seychellen werden afspraken gemaakt over de inzet van diverse militaire middelen.

Combined Maritime Forces

De bijeenkomst werd gehouden op het hoofdkwartier van de `Combined Maritime Forces' (CMF) in Bahrein. Dit is een samenwerkingsverband van marines uit 24 verschillende landen dat opereert in de wateren rond Bahrein. CMF heeft als missie het bestrijden van gewelddadig extremisme en terrorisme, het tegengaan van piraterij, smokkel en mensenhandel. Ook het samen met lokale en andere partners verbeteren van de maritieme veiligheid en stabiliteit in de regio valt onder de taken.