Gemeente Voerendaal


\ 2/6/2010 - Twintigduizend Euro voor 'Op der Plats'

Het Oranje Fonds stimuleert ontmoetingen tussen mensen. Het Fonds vroeg aan bestuurders van dorpshuizen, buurthuizen en wijkcentra uit het hele land om met hun gebruikers ideeën voor hun locatie te presenteren. Gemeenschaphuis Op d'r Plats uit Klimmen deed weer mee en ontvangt nu nog eens EUR 20.000 van het Oranje Fonds om in Op d'r Plats een aantal wensen uit te voeren!

Het Oranje Fonds motiveerde bestuurders om met hun gebruikers na te denken over de verbetering van hun accommodatie. Alleen ideeën die door de ruime meerderheid van de gebruikers gewenst zijn, kwamen in aanmerking als idee. Uit het hele land kwamen ideeën naar voren. Ook Op d'r Plats uit Klimmen deed weer met deze uitdaging mee. Zij stelden het Oranje Fonds voor om een aantal dringende wensen van gebruikersverenigingen te honoreren. Wensen waaraan het bestuur gaarne tegemoet zou willen komen maar die door de krappe beschikbare financiën, die gemeenschapshuizen nu eenmaal teisteren, niet uitgevoerd kunnen worden.
Sinds jaar en dag zijn bestuurders en medewerker van het gemeenschapshuis in touw om de gebruikers van dienst te zijn. De gebruikers zijn vaak verenigingen die het niet breed hebben of die niet erg groot zijn. Als je bijvoorbeeld een optreden organiseert en je hebt geen podium, dan is het natuurlijk fantastisch als dat ter beschikking gesteld kan worden door het gemeenschaphuis. In de gemeente Voerendaal is het budget voor gemeenschapshuizen niet ruim en blijft het elk jaar weer een toer om de touwtjes aan elkaar te knopen en niet in het rood de boeken af te sluiten. "U kunt zich voor stellen wat een opluchting deze donatie voor onze stichting betekent. En dan ook nog een hoop wensen van gebruikers vervullen zodat ook de minder draagkrachtige verenigingen in Klimmen tegemoet gekomen worden" zegt desgevraagd de penningmeester, die ook sikkeneurig werd van het alsmaar moeten vertellen dat de financiële situatie het gevraagde onmogelijk maakt. Nu zal de grote zaal zodanig afgewerkt kunnen worden dat er optredens van koren, balletclubs en toneelverenigingen kunnen plaats vinden. Verder zal de keuken afgewerkt worden zodat er onder andere de mogelijkheid geschapen wordt voor verenigingen om cursussen te geven. Door een betere accommodatie worden gezamenlijke activiteiten dus aantrekkelijker.

Vereniging 'Ons Limburg' heeft haar vermogen ondergebracht bij het Oranje Fonds onder de naam: 'Fonds Ons Limburg'. Jaarlijks wordt het rendement van Fonds Ons Limburg besteed aam Limburgse projecten die zich richten op de leefbaarheid in de buurten. Het oranje Fonds is het grootste nationale fonds op sociaal gebied. Het beoordeelt zorgvuldig de projecten en zorgt voor een goede afhandeling van de toekenning.