Gemeente Bunnik


Uitreiking koninklijke onderscheidingen

Op woensdag 2 juni hebben twee inwoners uit Bunnik een Koninklijke onderscheiding ontvangen.

Afbeelding 1

De heer P.C. Moerman (1930) uit Bunnik is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau, ter gelegenheid van zijn afscheid van het Regionaal College voor de Visitatie voor de Protestantse Kerk Nederland (PKN) Burgemeester Ostendorp speldde hem de onderscheiding op. De heer Moerman heeft zich jarenlang ingezet op diverse terreinen: kerk, politiek en vrijwillige inzet naast zijn betaalde baan bij TNO Zeist. Vanaf 1963 is hij actief in de Protestantse gemeente in Bunnik, eerst als ouderling, later als visitator en voorzitter van het deputaatschap. Hij heeft zeer veel werk verzet, vooral administratief, om de visitaties goed te laten verlopen. Ook in de politiek is de heer Moerman actief geweest. Van 1974 tot 1986 was hij eerst gemeenteraadslid voor Bunnik en later fractievoorzitter van het huidige CDA.
Na zijn actieve loopbaan is hij lid geworden van de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Koude (KNVvK), waar hij veel werk verricht heeft o.a. voor het vakblad RCC Koude & Luchtbehandeling. Dit is zeer gewaardeerd, want hij is benoemd tot erelid van de KNVvK. Als vrijwilliger is hij eind jaren 90 uitgezonden naar China en Turkmenistan. Dit was voor het PUM (Project Uitzending Managers), dat als missie 'Ondernemen tegen armoede' heeft.
Bij zijn werkgever TNO heeft dhr. Moerman zich tot, maar ook na zijn pensionering, met enthousiasme en toewijding aan vleestechnologische onderwerpen gewijd. Naast zijn betaalde baan was hij voor TNO actief in een organisatiecomité voor een congres. Hij was daarvan 6 jaar secretaris-penningmeester en heeft hier tot 2004 nog werk aan gehad. Voor de Slagersvakschool heeft dhr. Moerman een boek geschreven; een leerplan hieruit wordt nu nog gebruikt voor de opleiding 'Verkoper in de slagerij'.

Mevrouw D.H. Kaak-Heuvel (1937) uit Bunnik is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau, ter gelegenheid van haar afscheid van Amaris Zuiderheide in Hilversum
Burgemeester Bakker van Hilversum reikte de onderscheiding uit, omdat mevrouw Kaak jarenlang in Hilversum woonde en haar vrijwilligerswerk deed. Zij heeft zich onbaatzuchtig en op een bescheiden manier ingezet voor ouderen en voor terminale patiënten.

Mevrouw Kaak is al ruim 20 jaar actief als vrijwilligster en is een grote steun en toeverlaat voor de activiteitenbegeleiding, de bewoners en de andere vrijwilligers. No nonsense, ze is een 'stille' kracht en ondersteunt de medewerkers enorm in de werkzaamheden. Ze gaat haar gang, stelt zich niet op de voorgrond en werkt zelfstandig. Zij is ook vrijwilligster bij de Hervormde Stichting Terminale Thuiszorg Hilversum en vervult een aantal taken: huisbezoeken aan mensen in terminale fase, ter ontlasting van de mantelzorg, coördinator vrijwilligers, intakegesprekken bij nieuwe aanvragers terminale thuiszorg.
Een bestuurslid van de stichting omschrijft het kort en kernachtig: 'Mevrouw Kaak-Heuvel deed vele goede dingen en deze goede dingen deed ze erg goed'. Zij wordt geroemd om de respectvolle en no nonsense manier waarop ze haar werk gedaan heeft. Ze helpt waar ze kan en waar ze nodig is.

Zij is vier jaar lid geweest van Katholieke Bond van Ouderen en heeft diverse werkzaamheden voor de bond gedaan: kascommissie, coördinatie ontspanningscommissie en verspreiding ledenblad.