CDA

CDA-sportnetwerk biedt manifest aan
woensdag 2 juni 2010
CDA-kamerlid Joop Atsma heeft vandaag namens het CDA-sportnetwerk een manifest gepresenteerd waarin wordt verkend hoe sport in de volle breedte een bijdrage kan leveren aan een gezonder en sportiever Nederland. Atsma bood het manifest aan aan Gerard Dielissen, algemeen directeur van NOC-NSF, en Ab Klink, minister van Sport (en Volksgezondheid). Het CDA-sportnetwerk bestaat uit een werkgroep van CDA-leden die het belang van sport voor de samenleving onder de aandacht brengen.
Â
In het manifest staat een aantal concrete aanbevelingen. Zo wordt gepleit om de verantwoordelijkheid voor sportbeleid onder een minister in plaats van een staatssecretaris te laten vallen. Het manifest spreekt de ambitie uit om in 2028 de Olympische Spelen en de Paralympics naar Nederland te halen en maakt zich ook hard voor het WK voetbal in Nederland. Ook moet sport op school een belangrijkere rol spelen, niet enkel in het voortgezet onderwijs, maar ook in het basisonderwijs. Pabo-studenten moeten tijdens hun studie weer het vak bewegingsonderwijs volgen. Om dat alles te financieren kwam het sportnetwerk ook met concrete voorstellen. Zo zou een grote Olympische loterij opgezet kunnen worden. Sportaccommodaties zouden geen onroerende zaakbelasting meer hoeven te betalen om zo breedtesport te bevorderen en zorgverzekeraars zouden sportende verzekerden een soort van bonus moeten geven.
Â
Minister Klink is blij met het manifest van het CDA-netwerk. Hij noemde het een âbuitengewoon goed initiatiefâ en benadrukte het belang van sport op scholen. âKinderen presteren beter op scholen waar bewegingsonderwijs gegeven wordtâ. Daarom riep hij basisscholen op om ook aandacht aan gym te besteden. Klink omarmde het voorstel dat sport onder de verantwoordelijkheid van een minister moet vallen. Ook Gerard Dielissen sprak zijn waardering uit voor het manifest; âTopsport, breedtesport en de samenleving horen bij elkaar: ze kunnen zelfs niet zonder elkaar bestaan. Daarom is dit een belangrijk stukâ.