Groen!

Groen! en Ecolo samen met trein doorheen het land voor meer duurzame economie

door Wouter Van Besien (Groen!) op 2 juni 2010 in "Economie, fiscaliteit en werkgelegenheid", "Mobiliteit en verkeersveiligheid"

Vandaag trokken Groen! voorzitter Wouter Van Besien en Ecolo-voorzitters Jean-Michel Javaux en Sarah Turine samen met de trein doorheen België. De lijsttrekkers van de verschillende provincies, ondersteund door de lokale mandatarissen pikten tijdens de rit aan. Tijdens de treinrit hebben alle kandidaten een charter ondertekend waarop 10 afspraken met de burger voor een meer duurzame economie staan.

Een economie die in de toekomst nog leefbaar wil zijn, moet veel beter rekening houden met mens en milieu. Zo'n `duurzame economie' gaat verstandig om met natuurlijke rijkdommen, bespaart op petroleumdollars, vervuilt niet langer de planeet en zorgt voor meer levenskwaliteit voor alle mensen. Groen! en Ecolo willen samen die duurzame economie realiseren. Sinds 1983 bouwen beide ecologische partijen aan de toekomst. Tijdens de voorbije regeerperiode dienden Groen! en Ecolo samen 156 wetsvoorstellen in. Omdat we samen meer positieve energie hebben.

Groen! voorzitter Wouter Van Besien: "Oplossingen voor de economische, communautaire en ecologische crisissen, vind je slechts door integer aan politiek te doen. Door een dialoog aan te gaan die uitmondt in een win-winsituatie voor beide gemeenschappen. Door samen echt werk te maken van armoedebestrijding, jobs en een duurzame economie. Samen werken en leven stopt niet aan de taalgrens."

Het charter met 10 afspraken met de burger voor meer duurzame economie:
1. Meer duurzame jobs creëren door lasten op arbeid te verlagen en de solidariteit verzekeren door een echte strijd tegen miljoenenfraude.

2. Massaal investeren in hernieuwbare energie, betaald door het afromen van de woekerwinsten op de kerncentrales.
3. Besparen, niet op mensen, maar op de energiefactuur van de overheidsgebouwen en de onnodige uitgaven van de overheden.
4. Investeren in een veilig, stipt, modern en klantvriendelijk openbaar vervoer.

5. Energie besparen en de kerncentrales vervangen door hernieuwbare energiebronnen.

6. Groene productieprocessen in de industrie stimuleren, zodat het product kan hergebruikt worden eenmaal het afval is geworden.
7. De zorg en de sociale economie uitbouwen tot sterke economische sectoren.

8. KMO's en landbouwers die produceren voor de markt dicht bij huis meer kansen en ondersteuning bieden.

9. Onderzoeksinstellingen en bedrijven aanzetten tot vergroening en innovatie.

10. Groene, duurzame jobs bieden meer levenskwaliteit en tijd voor het gezin.

Extra informatie
Download hier de flyer die Groen! onderweg heeft uitgedeeld (pdf-formaat)

Contact: Wouter Van Besien -