Gemeente Hilvarenbeek


College zoekt oplossing voor weggevallen rijksbijdrage startersleningen

Het college werd vorige week voor het voldongen feit gesteld dat het rijksdeel van het startersfonds van het Ministerie van VROM uitgeput is. Het college stelt alles in het werk om te voorkomen dat starters uit de gemeente Hilvarenbeek hierdoor in de problemen komen.

Het startersfonds is ingesteld om startersleningen te financieren. Het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn) beheert het fonds waaruit leningen worden verstrekt die zijn gefinancierd uit bijdragen van rijk (50%), provincie (25%) en gemeente (25%). Op 25 mei 2010 informeerde SVn het college dat met ingang van 26 mei 2010 geen startersleningen meer kunnen worden verstrekt met rijksbijdrage. Vanwege het groot aantal aanvragen is het budget van het rijk namelijk op.

Het college is overvallen door dit besluit. Omdat dit besluit grote gevolgen heeft voor starters(collectieven) in onze gemeente, heeft het college direct actie ondernomen.
Wethouder Dierckx, de verantwoordelijk portefeuillehouder, is naarstig op zoek naar oplossingen en streeft ernaar om starters op zo kort mogelijke termijn duidelijkheid te kunnen geven. Alles wordt in het werk gesteld om te voorkomen dat starters in de problemen komen. Tot aan het moment dat er duidelijkheid is, kunnen geen nieuwe aanvragen om startersleningen worden behandeld. SVn neemt nieuwe aanvragen namelijk pas in behandeling nadat de gemeente heeft besloten of en op welke wijze de startersleningen worden voortgezet.

Het college zal - via de Vereniging van Nederlandse Gemeenten - bij het rijk aandacht vragen voor de problematiek en erop aandringen dat het rijk zijn verantwoordelijkheid neemt en meewerkt aan een oplossing. Â