Diergaarde Blijdorp


---

Illegale' mussen in weidevogelvoliere in Blijdorp:
02-06-2010
In de weidevogelvolière van Blijdorp is het een drukte van jewelste. In dit Hollandse weidelandschap met slootjes en knotwilgen zijn veel vogels zijn aan het broeden, andere hebben al kuikens voortgebracht. Opvallende bewoners dit jaar zijn de vele huismussen die illegaal de volière zijn binnengedrongen...

Een grote groep van wel 60 mussen heeft zich een plekje toegeëigend in de vogelobservatiehut op een wel zeer opmerkelijke lokatie: de houten beschermboxjes rond de lichtspotjes in het plafond! Deze boxjes zijn ingenomen als nestruimte en vervolgens ingericht met strootjes, veertjes e.d. De nestjes worden nog regelmatig onder luid gekwetter opgeschud en verfraaid, en sommige mussen hebben al jongen. Blijdorp telt op dit moment zelfs vier mussenpopulaties, verspreid door de tuin: in het olifantengebouw Taman Indah, in de begroeiing bij de manenwolven, nabij het Longhouse en nu dus ook in de weidevogelvolière.

Vier mussengroepen is best bijzonder, omdat deze gezellige en brutale kwetteraars in de stad Rotterdam en ver daarbuiten steeds meer verdwijnen. Zo speelt de Diergaarde onverwacht een belangrijke rol om deze vogelsoort voor de stad Rotterdam te behouden. Hoewel Blijdorp jaarlijks ondersteuning verleent aan allerlei in-situ-projecten voor het behoud van exotische diersoorten in bijvoorbeeld Siberië, India, Afrika of het Caraïbisch gebied, is dit toch wel een erg onverwachte bijdrage aan het overleven van een vogelsoort in onze eigen (achter)tuin!

In de weidevogelvolière zijn er ook al jongen geboren bij de kluten en de tureluurs en de zwarte ibissen. De lepelaars zijn druk aan het broeden op hun boomnesten. De kemphanen zijn nog bezig met het imponeren van de vrouwtjes met hun indrukwekkende baltsgedrag. Bijzonder is dat je in Blijdorp gewoon tussen de weidevogels kunt doorlopen en ze dus van heel dichtbij kan observeren.