CDA

Zorg moet goed en betaalbaar blijven door verantwoorde hervormingen woensdag 2 juni 2010
Ab Klink, minister van Volksgezondheid en nummer 4 op de kandidatenlijst sprak vandaag zijn zorgen uit over de gevolgen die de verschillende verkiezingsprogrammaâs kunnen hebben op de zorg en met name voor de ouderen. Het CDA is van mening dat om te zorgen dat oudere mensen straks goede zorg kunnen ontvangen het uiterst zinvol is hen zoveel mogelijk dichtbij huis van zorg te voorzien. Klink: âAls licht dementerende bejaarden een maand langer thuis kunnen blijven wonen wordt de dure zorg minder belast en blijven er voldoende handen aan het bed. Zo blijft de zorg betaalbaarâ.
De zorg krijgt de komende tien vijftien jaar te maken met enorme personeelsschaarste. 450.000 mensen tekort, met als gevolg overbelasting en duur personeel. Schaarste drijft salarissen enorm op. Klink: âOok daarom is het van belang mensen zoveel mogelijk dichtbij huis goede zorg te bieden, in hun eigen omgevingâ. Â
Klink sprak zijn bezorgdheid uit over de consequenties van de keuzes die andere partijen maken: âDe VVD en de PvdA mikken ook op een verschuiving van zorg binnen instellingen naar zorg dichtbij huis. Maar ondertussen betalen ouderen daarvoor financieel een groot deel van de rekening en vervallen juist de essentiële voorwaarden om zelfstandig te kunnen blijven levenâ.
Â
De PvdA :
Â

* hevelt de verpleging en verzorging naar de gemeenten. Daarmee is het geen recht meer maar een voorziening. Het CPB zegt dat de PvdA daarmee 5% aan doelmatigheid wil winnen maar als dat niet wordt gehaald dit ten koste gaat van de zorg. kort 400 miljoen op de begeleiding van ouderen. Dat leidt ertoe dat o.a. de dagbesteding en activiteiten die ouderen wordt aangeboden verschralen. Meer eenzaamheid zal al snel het gevolg zijn waardoor klachten juist toenemen en er eerder een beroep gedaan zal worden op de zorg binnen instellingen. De kosten worden dan hoger en het schaarse personeel wordt zwaarder belast.


* Er komt een vermogenstoets voor ouderen. Dat betekent dat via hun eigen bijdrage de eigen woning wordt opgegeten. Het appeltje voor de dorst verdwijnt als sneeuw voor de zon. Hoezo zelfstandigheid, wie spaarde wordt gestraft. De PvdA boekt nu 40 mln euro in.Ook als de partner van iemand die zorg ontvangt nog thuis woont. Dit raakt ook de lagere middenklasse en staat haaks op het (CDA initiatief) dat ouderen die hun hypotheek hebben afgelost geen eigen woningforfait meer betalen. Verhoogt de minimale eigen bijdrage van ouderen. De PvdA zegt niet hoeveel.
Beperkt de zorg waar mensen zich voor kunnen verzekeren o.a. door maagzuurremmers uit het pakket te gooien. Mensen boven d e 70 krijgen deze maagzuurremmers als zij medicijnen slikken om hartproblemen te voorkomen (bijv. aspirine) om zo aandoeningen aan de maag en slokdarm te voorkomen. Gaan deze middelen uit het pakket dat leidt dat tot meer complicaties en per saldo hogere zorgkosten.

De VVD zegt in haar program:


* Mantelzorgers die juist ook actief zijn binnen en buiten de muren van instellingen krijgen te maken met een korting van ⬠200 miljoen . Juist zij zorgen ervoor dat de zorg wordt ontlast en mensen nog aanspraak hebben. De voorwaarden voor zorg dichtbij huis worden daarmee ondermijnd.


* De functiebegeleiding wordt met 1,2 miljard gekort. Dat is een enorme aanslag op dagbesteding. Zoals een directeur van een zorginstelling mij afgelopen zaterdag vertelde: Dat is al snel een veroordeling tot eenzaamheid en isolement. De lichamelijke klachten en de zorgvraag zal daardoor sterk toenemen en de overbelasting van het personeel zal nauwelijks te vermijden zijn.


* Ouderen gaan ⬠1,3 miljard meer betalen aan eigen bijdrage als zij zorg in verpleging of verzorgingsinstellingen krijgen. Dat is zoân ⬠5000 per jaar per persoon. Daar kan geen bijzondere bijstand tegenop.


* De zorg waar mensen zich voor kunnen verzekeren wordt zwaar beperkt o.a. door maagzuurremmers uit het pakket te gooien. Mensen boven de 70 krijgen deze maagzuurremmers als zij medicijnen slikken om hartproblemen te voorkomen (bijv. aspirine) om zo aandoeningen aan de maag en slokdarm te voorkomen. Gaan deze middelen uit het pakket dat leidt dat tot meer complicaties en per saldo hogere zorgkosten. De kosten kunnen oplopen (bij alleen de maagzuurremmers) tot 400 Euro per jaar.

Minister Klink wees met bezorgdheid op de gevolgen die een stem op de PvdA en VVD op het gebied van zorg met zich meebrengen. Klink: âOuderen zijn dus al snel kind van de rekening als de tak waarop de zorg zit (financieel en qua personeelsschaarste) wordt weggezaagd. Preventieve zorg valt weg. Goedkoop is duurkoop met ouderen die de financiële en zorglasten gaan dragen. Op die manier is geen sprake van verantwoorde hervormingen. Het is van belang dat mensen die op 9 juni hun stem gaan uitbrengen doordrongen zijn van die gevolgenâ.