Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Ministerie van VROM

Internationale Milieu Olympiade voor leerlingen

08-02-2010

Leerlingen kunnen op een olympiade deze zomer een project presenteren dat een oplossing biedt voor een milieuprobleem.

De naam `Internationale Milieu Olympiade' is een ingekorte vertaling van International Environment & Scientific Project Olympiad (INESPO). Het is de tweede maal dat deze wedstrijd gehouden wordt. De Vrije Universiteit in Amsterdam, Agentschap NL, Platform Bètatechniek en Stichting Cosmicus nemen de organisatie voor hun rekening. De olympiade wordt dit jaar van vrijdag 4 tot en met zondag 6 juni in Amsterdam gehouden.

Oplossing

Het is de bedoeling dat leerlingen op de olympiade een project presenteren op het gebied van aardrijkskunde, schei- of natuurkunde, biologie of maatschappijleer. Het project moet een oplossing voor een milieuprobleem bieden. De leerlingen zijn tussen de 13 en 18 jaar oud en zitten op de Havo of op het Vwo. Zij kunnen het project met zijn tweeën of maximaal met zijn vieren bedenken.

Engels

De aard van het probleem en de schaal waarop het zich manifesteert zijn vrij. De projecten moeten uiteindelijk in het Engels gepresenteerd worden. Er hebben zich inmiddels vanuit 41 verschillende landen al 266 projecten aangemeld. Het wordt dus een veelbelovende, drukbezochte olympiade.

Voorselectie

Ingezonden projecten worden onderworpen aan een voorselectie. De projecten moeten aan bepaalde eisen voldoen. Een jury van vooraanstaande deskundigen neemt deze voorselectie voor haar rekening.

Prijzen

Ook dit jaar zijn er weer net als vorig jaar tal van prijzen te winnen: de eerste prijs bedraagt 5000 euro, de tweede prijs is 3000 euro en de derde prijs 1500 euro. Daarnaast kunnen ongeveer 6 teams op reis naar Portugal, Brazilië of Amerika. Dan is er ook nog de speciale publieksprijs ter waarde van 500 euro. Het bezoekerspubliek wijst de winnaar van deze prijs aan door te stemmen op zijn favoriete project.

Vooraanmelding

Docenten kunnen tot 28 februari projecten online aanmelden door middel van een vooraanmeldingsformulier (initial application) op www.inespo.org.
Een wedstrijdreglement is te downloaden op de site www.inespo.org onder de tab "Terms" en dan "General".

Meer informatie

Ga naar de website www.inespo.org

Olympiade