Raad van State


woensdag 2 juni 2010
Zitting over de vaststelling door de gemeenteraad van Loon op Zand van het bestemmingsplan 'Dorpshart Kaatsheuvel' voor het centrum van Kaatsheuvel. Het plan maakt de herontwikkeling mogelijk van het gebied rond de Nieuwe Markt. Zo wordt het gemeentehuis gerenoveerd én uitgebreid en maakt het plan een nieuw multifunctioneel centrum mogelijk. Verder wordt er een nieuwe noordwand gebouwd bij het plein en wordt de zuidwand uitgebreid. Ten slotte mogen er ook nieuwe woningen worden gebouwd in het gebied. Een aantal omwonenden verzet zich tegen het plan en komt daartegen in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij vinden de bebouwing in het gebied te massief en te hoog. Het zou niet passen in het kleinschalige centrum van Kaatsheuvel. Bovendien zouden er te weinig parkeerplaatsen worden aangelegd in het gebied. Ten slotte vragen zij zich af of de luchtkwaliteitseisen niet in de weg staan aan het plan, omdat het plan meer auto's en verkeer naar het centrum zal trekken. (zaaknummer 200907877/1)

10.15 uur

Openbaarmaking van de uitspraken in hoofdzaken (bodemprocedures) van de Afdeling bestuursrechtspraak. Ga naar deze pagina voor een selectie van de meest in het oog springende uitspraken. Of ga naar deze pagina voor een volledig overzicht van de uitspraken.

11.45 uur

Zitting over de vaststelling door de gemeenteraad van Franekeradeel van het bestemmingsplan 'Franeker - Groot Lankum'. Het plan maakt de verbouwing mogelijk van het voormalige psychiatrisch ziekenhuis en rijksmonument 'Groot Lankum'. Het gebouw zal worden verbouwd tot een zorginstelling met ruim 60 appartementen en diverse zorgvoorzieningen. Drie omwonenden vrezen voor verkeersoverlast als gevolg van het plan. Zij wonen aan de Reinder Terpstralaan, de enige toegangsweg naar het nieuwe zorgcomplex. Zij vinden dat er betere alternatieven zijn voor de ontsluiting van het complex. Ook zouden er te weinig parkeerplaatsen worden aangelegd. Daarom komen zij tegen het plan in beroep bij de 200907875/1)