Gemeente Lopik

Doseerinstallaties zorgen voor aanzienlijke afname verkeer

Langs de Lopikerweg Oost en de Lekdijk Oost is sprake van verkeersoverlast. Er is gezocht naar oplossingen om het doorgaande verkeer zoveel mogelijk te bundelen via de provinciale weg N210. De gemeente Lopik heeft daarom twee doseerinstallaties laten aanleggen en op 17 mei 2010 in werking gesteld. De eerste metingen laten een aanzienlijke verkeersafname zien.

De doseerinstallaties op de Lekdijk Oost ten oosten van de Lage Dijk-Zuid en op de Biezendijk zijn op werkdagen 's ochtends tussen 06.00 en 10.00 uur in werking, aangezien dat het tijdstip is met het meeste sluipverkeer. Na 10.00 uur en in het weekend worden de doseerinstallaties uitgeschakeld, zodat aanwonenden er dan geen hinder van ondervinden.

De doseerinstallaties belemmeren de doorstroom van verkeer tijdens de ochtendspits. Doorgaand verkeer wordt nadrukkelijk geadviseerd van de provinciale weg N210 gebruik te maken.

De eerste metingen tonen aan dat de verkeersafname op de Lekdijk Oost en de Lopikerweg Oost aanzienlijk is, met een piek tussen 07.00 en 09.00 uur. Vergeleken met de periode voor de inwerkingtreding van de doseerinstallaties zijn er per week op de Lekdijk Oost ongeveer 600 en op de Lopikerweg Oost 2.000 verkeersbewegingen minder. Vertaald naar een jaar van 40 werkweken betekent dit op de Lekdijk Oost 24.000 en de Lopikerweg Oost 80.000 verkeersbewegingen minder.

De gemeente Lopik vindt deze eerste resultaten bemoedigend. De gemeente zal de verkeersstroom blijven monitoren om te bezien of de doseerinstallaties het gewenste effect hebben. Met name op de Lekdijk Oost zal bekeken worden welke aanvullende maatregelen kunnen worden getroffen om een aantal knelpunten op te lossen. Hierbij gaat het met name om de veiligheid van fietsers en het passeren van voertuigen ter hoogte van de doseerinstallatie op de Lekdijk Oost.