Gemeente Coevorden

Inventarisatie op

Gemeente Coevorden stelt Cultuurhistorische Inventarisatie op

woensdag 2 juni 2010

De gemeente Coevorden laat alle cultuurhistorische waarden in de gemeente in kaart brengen. Het gaat om archeologie, bebouwde omgeving en landschappen. Door het vastleggen van alle cultuurhistorische waarden ontstaat een rapport met kaartoverzichten dat gebruikt wordt om ruimtelijke beslissingen te onderbouwen. Met deze Cultuurhistorische Inventarisatie wordt een goede basis gelegd voor het gemeentelijk erfgoedbeleid.

Coevorden heeft cultuurhistorie hoog in het vaandel staan. In de vernieuwing van de binnenstad en het nieuwe toeristische beleid heeft cultuurhistorie bijvoorbeeld een prominente plek. Ook in de toekomst is cultuurhistorische informatie noodzakelijk voor de uitvoering van andere beleidsterreinen. Een complete inventarisatie is daarom nodig.

Tijd en geld
Gemeenten moeten op tal van terreinen rekening houden met de archeologische waarden die in de grond zitten of daar te verwachten zijn, zoals bij het vaststellen van bestemmingsplannen. Wanneer dat bij iedere vastelling of herziening van een bestemmingsplan onderzocht moet worden, kost dit meer tijd en geld dan wanneer in één keer de complete inventarisatie wordt gemaakt. Bovendien kan de gemeente beter sturen bij ontwikkelingen als vooraf bekend is waar bijvoorbeeld archeologische waarden in de bodem zitten. Een voorbeeld hiervan is het centrumplan in Coevorden, waar de gemeente voor extra kosten kwam te staan toen bij de uitvoering bleek dat er veel archeologie in de grond zat.

Bebouwde omgeving
Naast archeologie gaat het bij de inventarisatie om landschappen en bebouwde omgeving. Een voorbeeld van een cultuurhistorisch landschap is het esdorpenlandschap, zoals dat nog op verschillende plaatsen in de gemeente voorkomt. Ook de bebouwde omgeving wordt in kaart gebracht; dat zijn de rijks- en provinciale monumenten, de beeldbepalende of karakteristieke objecten en de beschermde stads- en dorpsgezichten.In het centrum van Coevorden zijn archeologie en de beeldbepalende panden in 2004 al geïnventariseerd, voorafgaand aan het centrumplan. Hiervan zal een actualisatie gemaakt worden.

Provincie
De kosten voor de Cultuurhistorische Inventarisatie worden voor een derde betaald door de provincie Drenthe. In 2008 heeft de provincie het Cultuurhistorisch Kompas opgesteld, waarin de cultuurhistorische waarden op provinciaal niveau zijn vastgelegd. De provincie draagt EUR 30.000,- bij; EUR 60.000,- komt uit de gemeentelijke begroting. Over een jaar is de Cultuurhistorische Inventarisatie gereed.