Verkiezingsprogramma's negeren energiecrisis

02/06/2010 07:15

Greenchoice

Verkiezingsprogramma's negeren energiecrisis

Politiek biedt geen haalbare oplossingen

Rotterdam, 1 juni 2010 - Geen van de partijprogramma's biedt een haalbare oplossing voor de ophanden zijnde energiecrisis. Net als bij de kredietcrisis is politiek Nederland volstrekt onvoldoende voorbereid op de omslag naar een nieuw energiesysteem terwijl de noodzaak wel algemeen wordt erkend. Dit blijkt uit analyse van de verschillende verkiezingsprogramma's door energiemaatschappij Greenchoice (zie www.greenchoice.nl/over-greenchoice/pers)

De op olie en gas gebaseerde samenleving staat onder druk. De wereldwijde olieproductie nadert een piek. Zonder deze fossiele brandstof kan de moderne geïndustrialiseerde samenleving niet langer in dezelfde vorm bestaan. Zelfs het meest optimistische scenario gaat er van uit dat binnen enkele decennia een nieuw energiesysteem nodig is. De invulling hiervan verreist echter nu al handelen. Zoals bij iedere grote omslag gaat ook de energieomslag gepaard met grote politieke tegenstellingen. Dit uit zich in de partijprogramma's. Geen van de partijen biedt echter een genuanceerde noch uitgewerkte oplossing.

Rob van Rees, directeur Greenchoice; 'Energie speelt een belangrijke rol in de opkomst en ondergang van samenlevingen. Een energiesysteem legt grenzen op aan groei. En dat geldt zeker voor de huidige energieverslindende samenleving. Door hier aan voorbij te gaan, riskeert Nederland ontwrichting van de eigen stabiliteit. Helaas zien wij dat de verkiezingsprogramma's geen oplossing bieden voor een verantwoord energiebeleid. De partijprogramma's staan vol met aannames en ondoordachte opties voor deze serieuze problematiek die ons generaties lang sociaaleconomisch gaat raken'.

Noodzaak erkend, politieke expertise ontbreekt

Alle partijen erkennen de noodzaak van omschakeling naar een nieuw energiesysteem. De voorkeuren voor de energiesoort loopt echter sterk uiteen.

Voor alle partijprogramma's geldt dat de praktische haalbaarheid onvoldoende getoetst is. De vraag waar het initiatief moet liggen voor de energietransitie, de overheid of de private sector, blijft onbeantwoord evenals de financiële onderbouwing. Partijprogramma's beperken zich tot informatie zonder zichtbare expertise t.a.v. financiële consequenties, constructies en economische gevolgen.

Zo stellen GroenLinks en de PvdA dat energieleveranciers verplicht meer duurzame energie moeten produceren, zonder de consequenties van een hogere doorberekende stroomprijs voor de consument te benoemen. CDA en VVD opteren voor kernenergie zonder berekening van de 'longtailkosten' die voor rekening komen van de belastingbetaler. TON schenkt helemaal geen aandacht aan het energievraagstuk. Voor het volledig overzicht zie www.greenchoice.nl/over-greenchoice/pers

Over Greenchoice

Greenchoice is een Nederlands energiebedrijf dat al 10 jaar uitsluitend 100% groene energie levert, op dit moment aan 250.00 huishoudens en bedrijven. Greenchoice maakt groene energie voor iedereen toegankelijk tegen gunstige tarieven. In september 2009 was Greenchoice volgens de Consumentenbond de voordeligste energieleverancier. Greenchoice helpt klanten actief energie te besparen. Greenchoice stimuleert gebruikers zelf stroom op te wekken, door zon, wind en omgevingswarmte. Goede, betrouwbare service is essentieel: Greenchoice scoort van alle energieleveranciers de hoogste tevredenheid (Consumentenbond februari 2010). Greenchoice richt zich op een duurzame wereld en voert groen en duurzaam zaken doen door in de totale bedrijfsvoering. In mei 2010 stond Greenchoice - na Triodos, Ikea en Artsen Zonder Grenzen - op de 4e plaats in het Incompany 500 onderzoek naar organisaties met de beste reputatie in Nederland. Greenchoice is gevestigd in Rotterdam en heeft 70 medewerkers.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://www.greenchoice.nl