Gemeente Barneveld


College B&W formuleert uitgangspunten voor nieuwe Visie op wonen 2010-2015

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Barneveld heeft de uitgangspunten geformuleerd voor de nieuwe `Visie op wonen 2010-2020'. Lagere inkomensgroepen, starters en senioren op de woningmarkt krijgen extra aandacht en de gemeente wil meer werk maken van duurzaam en gezond bouwen en wonen. De Nota van Uitgangspunten wordt op 29 juni 2010 besproken in de gemeenteraad.

De gemeente Barneveld stelt een nieuwe `Visie op wonen 2010-2015' op. In de afgelopen tijd werden een woonwensenonderzoek gehouden, diverse woningmarktanalyses uitgevoerd en een werkconferentie georganiseerd. De resultaten zijn gebruikt voor het opstellen van een Nota van Uitgangspunten. Deze nota vormt een belangrijk fundament voor de nieuwe `Visie op wonen 2010-2015'. Hierin staan 25 beleidsopgaven en beleidsuitgangspunten die richting geven aan het woonbeleid de komende jaren. In de `Visie op wonen' worden de uitgangspunten concreet gemaakt en worden maatregelen beschreven.

Belangrijkste uitgangspunten
De belangrijkste uitgangspunten voor het toekomstige woonbeleid zijn: o Barneveld geeft prioriteit aan de woonmogelijkheden voor lage(re) inkomensgroepen. De kernvoorraad van woningen voor deze doelgroep moet worden vernieuwd, bijvoorbeeld door nieuwbouw te combineren met verkoop, transformatie en sloop in de bestaande voorraad. o Starters, die moeilijk zelfstandig een huur- of koopwoning kunnen verwerven, krijgen bijzondere aandacht. Het is belangrijk dat, naast voldoende huurwoningen, een fors aantal nieuwe goedkope(re) koopwoningen beschikbaar komt.
o De gemeente Barneveld wil de komende jaren voorzien in de snel groeiende woningvraag van zowel jonge senioren als oudere senioren. De gemeente vindt het belangrijk, dat senioren kunnen blijven wonen in het eigen dorp of de eigen wijk en dat geschikte woningen op loopafstand van voorzieningen worden gerealiseerd. Daarnaast wil de gemeente marktpartijen enthousiast maken om concepten voor duurdere woningbouw voor senioren te realiseren, zoals collectieve woonvormen en full-service wonen.
o De komende jaren moeten voldoende duurdere koopwoningen beschikbaar zijn voor gezinnen met kinderen.
o Keuzevrijheid is een belangrijk onderdeel van woonkwaliteit. De gemeente vindt het wenselijk dat over de gehele linie van de woningmarkt de consument, afhankelijk van de persoonlijke financiële mogelijkheden, zelf kan kiezen hoe hij wil wonen. Dat kan variëren van consumentgerichte projectontwikkeling, tot casco-oplevering, PO en CPO.

o De gemeente Barneveld vindt het vanzelfsprekend, dat duurzaam en gezond wordt gebouwd en gewoond. Dat heeft op een aantal terreinen nog wel een stevige impuls nodig. De gemeente wil eigenaren van koopwoningen hierbij betrekken.
o Barneveld vindt het wenselijk, dat bij grootschalige nieuwbouwwijken als Veller, Voorthuizen-Zuid en Barneveld-Noord in een vroeg stadium wordt nagedacht over winkels, maatschappelijke voorzieningen en faciliteiten in de openbare ruimte. Dit verhoogt de leefbaarheid van een (nieuwe) woonwijk.
o De gemeente Barneveld gaat - gezien de ambities in de Strategische Visie Barneveld 2030 - uit van een trendmatige groei van 275 tot 300 woningen per jaar. In de nieuwe Visie op wonen wordt daarom rekening gehouden met de bouw van 1400 tot 1500 woningen in de periode 2010-2015.

Het college van B&W heeft ingestemd met de Nota van Uitgangspunten en de nota ter vaststelling aan de gemeenteraad gestuurd. De gemeenteraad vergadert naar verwachting op dinsdag 29 juni 2010 over het document.
* Nota van Uitgangspunten voor Visie op wonen 2010-2015.pdf (140,94 KB)

Raadhuisplein 2, Barneveld, tel: 14 0342 (netnummer niet nodig), fax: (0342) 495 376, email: info@barneveld.nl