Provincie Flevoland


* Filmverslag handelsmissie

China-missie leidt tot concrete handel

Publicatiedatum: 31 mei 2010

Onder leiding van Commissaris van de Koningin Leen Verbeek heeft een delegatie van 15 Flevolandse bedrijven, de KvK Gooi-, Eem- en Flevoland, de Ontwikkelingsmaatschappij Flevoland (OMFL) en een aantal kennisinstellingen een bezoek gebracht aan China. De missie heeft de ondernemers nuttige contacten opgeleverd, die leiden tot
vervolgafspraken, proefzendingen en concrete handel.

Tussen 13 en 19 mei stond een bezoek aan de steden Shanghai en Hangzhou, de hoofdstad van de Chinese vriendschapsprovincie Zhejiang, op het programma. Commissaris van de Koningin Leen Verbeek ziet voor de Provincie Flevoland een rol weggelegd bij dit soort sterk overheidsgestuurde landen. Verbeek: "Ik heb gezien dat het bedrijven helpt. Ik hoor ook van hen terug dat het bijdraagt aan de Internationaliserings doelstellingen van de provincie Flevoland. Extra opdrachten, maar ook extra import uit China leveren onze bedrijven een betere concurrentiepositie en daarmee extra omzet op. Juist in een tijd waarin er economische vraaguitval is, moet de overheid stimuleren dat er nieuwe markten door bedrijven kunnen worden aangeboord."

De provincie Flevoland tracht samen met partners als de KvK, WTC, OMFL, Syntens en de Internationale scholen een klimaat te scheppen dat buitenlandse ondernemers ertoe beweegt zich in Flevoland te vestigen en dat Flevolandse ondernemers helpt in het zakendoen met buitenlandse partners. "Extra omzet in Flevoland leidt tot extra werkgelegenheid, zo is de filosofie," aldus gedeputeerde Andries Greiner, die voor dit beleid verantwoordelijk is.

Succesvol

De missie mag volgens de ondernemers succesvol worden genoemd. Ondernemer Ton van der Giessen: "Ik had niet gedacht dat de missie zo snel direct resultaat zou opleveren. Ik heb dankzij deze handelsmissie meteen twee Chinese agenten gevonden, één in Shanghai en één in de provincie Zhejiang. Het tweede gesprek heb ik hier in Flevoland met één van beide agenten al gehad! Daarbij hebben wij dankzij de contacten tussen de Flevolandse en Chinese overheden een toekomstige afnemer van onze grondstoffen gevonden, namelijk een staatsbedrijf in Zhejiang. Ik verwacht hieruit voortkomend een forse extra omzet. Op dringend verzoek van de Chinese partners moet ik nu wel de volgende keer mijn vrouw meenemen", zo vertelt Van der Giessen van Kunststof Verwerking Nederland BV, onderdeel van Van Werven uit Biddinghuizen.

Pieter Oosterveld (NAK-Agro) noemt de handelsmissie horizon verrijkend, zowel privé als zakelijk. "Wij hebben interessante gesprekken gevoerd over de voedingsmiddelensector en zijn ook meteen tot een concreet resultaat gekomen. Wij gaan samen met ondernemers uit Hangzhou een haalbaarheidsstudie doen naar een laboratorium voor zaaizaden. De samenwerkingsovereenkomst is al onderweg. De verwachtingen zijn positief en als alles meezit, zitten wij dit najaar alweer in Hangzhou." En de vervolgmissie van 18-29 september? "Die staat in ieder geval in mijn agenda genoteerd," aldus Pieter Oosterveld.