Ingezonden persbericht


oudemuziek
persbericht

2 juni 2010

Festival Oude Muziek Utrecht 2010
27 augustus t/m 5 september
Op 1 juni is de kaartverkoop geopend voor het Festival Oude Muziek Utrecht 2010. Met ruim 120 evenementen (waarvan zo'n 50 gratis) is het jaarlijkse evenement wereldwijd het grootste in zijn soort. Festivaldirecteur Xavier Vandamme koos voor zijn eerste editie als thema de Franse barokmuziek van de 17de en 18de eeuw, gecentreerd rond Louis Quatorze. De organisatie verwacht tussen de 45.000 en 50.000 bezoekers.

Grandeur en verstilling in de Franse Barok
Eind augustus wordt Utrecht tien dagen lang omgetoverd tot een enclave van Franse cultuur. Ruim 120 concerten rond het thema Louis Quatorze belichten anderhalve eeuw barokmuziek. Gevestigde namen uit de oude muziek staan pal naast de jongste generatie (Franse) musici in concerten van de vroege ochtend tot ruim na middernacht in Utrechts kerken en concertzalen.

Elk moment van de Festivaldag heeft zijn eigen karakter. De avondconcerten belichten de grandeur en het feest van Versailles en vormen een hoogtepunt van een dag waarin ook verstilling zijn plaats krijgt. Veertien klavecinisten tekenen voor een solorecital, waarvan zes een historisch klavecimbel van de 18de-eeuwse bouwer Jean-Henry Hemsch bespelen dat exclusief in residence is. Vijf avonden klinken er Leçons de ténèbres - barokke lamentaties in combinatie met korte bijdrages van hedendaagse componisten als Daan Manneke en Anthony Fiumara. Het oeuvre van François Couperin vormen een rode draad in de programmering.

Het Festival heeft drie artists in residence. Ten eerste zijn we trots op de komst van sopraan Eugénie Warnier als exponent van de jongste generatie Franse musici. Een tweede residentie is voor gambist Philippe Pierlot, die het Franse repertoire als geen ander kent. Klavecinist Skip Sempé ten slotte opent aan het hoofd van zijn orkest Capriccio Stravagante groots het Festival met een uniek project: op gereconstrueerd instrumentarium komt het legendarische hoforkest van Lodewijk XIV, Les 24 violons de Roy, opnieuw tot klinken.

Nieuw dit jaar: de Pandhof aan het Domplein is ingericht als Festivalcentrum. Het publiek vindt hier een podium voor gratis fringeconcerten, filmvertoning, workshops en een bar. Ook is er de Festivalkassa gevestigd.

De jaarlijkse Oude Muziek Markt vindt plaats in Nationaal Museum van Speelklok tot Pierement van 3 t/m 5 september.

Parallel aan het Festival organiseert de Stichting voor Muziekhistorische Uitvoeringspraktijk (STIMU) een symposium getiteld 'Gesture on the French stage'. Het programma, samengesteld door Jed Wentz, gaat in op vragen rond de gebarentaal van het toneel en haar muzikale consequenties.

Avro Radio 4 en Trouw zijn mediapartners van het Festival Oude Muziek Utrecht 2010.

Wie, wat, waar?
Festival Oude Muziek Utrecht 2010
27 augustus t/m 5 september

Meer dan 120 concerten in de Utrechtse binnenstadskerken, de Stadsschouwburg en Vredenburg Leidsche Rijn, waaronder ruim 50 gratis fringeconcerten, beiaardbespelingen, filmvertoningen en workshops.

Kaarten bestellen via www.oudemuziek.nl.


Noot voor redacties



Ingezonden persbericht