IKON

P E R S B E R I C H T

HolySwitch.nl biedt jongerenpodium Palestijns-Israëlisch conflict

Na de laatste geweldsuitbarsting in het Midden Oosten is er ook bij veel jongeren behoefte aan een podium om te discussiëren en om geïnformeerd te worden over het Palestijns-Israëlisch conflict. Dit kan op de site holyswitch.nl, een initiatief van de Protestantse Kerk in Nederland, JOP, Kerk in Actie/ICCO en IKON. Uniek is dat de bezoekers van de site rechtstreeks kunnen kennismaken met jongeren uit Israël en de Palestijnse gebieden, die in weblogs en YouTube-filmpjes over hun ervaringen vertellen.

Een van de onderdelen van 'HolySwitch' is een spel in de stijl van de populaire game Mario Brothers. In het spel moet de speler een bericht van de ene naar de andere kant van de muur brengen. Intussen krijgt de speler informatie over Palestijnen, Israëliers en medewerkers van het Rode Kruis die hun kijk op het conflict geven. Als de speler zijn/haar missie weet te volbrengen, wordt getoetst wat er is blijven hangen van de verkregen informatie.

Handige achtergrondinformatie staat in rubrieken als 'Religie voor Dummies', 'Religie en het Heilige Land' en 'Drie religies in Nederland'. De site wil de bezoekers stimuleren om steeds van perspectief te wisselen en om de ingewikkelde problematiek van verschillende kanten te bekijken. De rol van religie in het conflict en de pogingen vanuit religieuze gemeenschappen om vrede te bewerkstelligen komen nadrukkelijk aan bod.

"In het project spreekt mij vooral de evenwichtigheid van informatie aan", zegt Miriam Nachtegaal die aan de site meewerkt vanuit Kerk in Actie/ICCO. "De verschillende visies op het conflict worden naar voren gebracht zonder partij te kiezen. Dat is redelijk uniek als je ziet wat er allemaal aan informatie te krijgen is op internet! Daarnaast ben ik erg enthousiast over de persoonlijke verhalen die jongeren uit Israël en de Palestijnse gebieden op de website zetten. Via hen krijgt je een idee wat het is om daar te leven; het brengt de problematiek heel dichtbij."

"We hopen dat jongeren geïnteresseerd raken in wat er wérkelijk gaande is in Israël en de Palestijnse gebieden", zegt Marieke den Braber die namens PKN / Kerk & Israël bij de site betrokken is. "En dat ze merken dat ze naar meerdere kanten moeten kijken om een beeld te vormen van wat er gaande is."