Provincie Overijssel


----------
Persbericht

Zwolle, 2 juni 2010

Provincie en partners boeken resultaten voor landbouw, natuur, water en leefbaarheid Investeringen in Overijssels landelijk gebied werpen vruchten af

Samen met gemeenten, waterschappen en terreinbeherende organisaties boekt de provincie Overijssel goede resultaten voor water, natuur, landbouw en leefbaarheid op het platteland. Dit blijkt uit de tussenbalans die de provincie, samen met de partners, heeft opgemaakt. De partners hebben hierbij aangegeven tevreden te zijn met de aanpak door de provincie.

Met de Wet Investeringen Landelijk Gebied (wet ILG) kregen de provincies in 2007 meer verantwoordelijkheid voor het landelijk gebied. De provincies kregen de ruimte om budgetten van het rijk voor o.a. de ecologische hoofdstructuur, waterberging, beek- en rivierherstel, aanpak van verdroging, landinrichting en economische vitaliteit op het platteland in te zetten. Daarvoor hebben ze samen met hun partners afspraken gemaakt voor de jaren 2007 tot en met 2013.

Overijssel kreeg voor deze periode van het rijk ¤ 373 miljoen. Daarbovenop trok de provincie zelf nog eens ¤ 330 miljoen uit voor groene en blauwe diensten (duurzaam beheer van het landschap) en om de ecologische hoofdstructuur (EHS) te realiseren door aankoop van gronden en verplaatsing van bedrijven. Ook investeert de provincie in het versterken van de leefbaarheid van dorpen en kleine kernen door onder andere de bouw van kulturhusen en in de aanleg van fiets- en wandelpaden. Daarnaast steken ook gemeenten, waterschappen, Landschap Overijssel, Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en het Overijssels Particulier Grondbezit veel geld in het landelijk gebied. Hun bijdrage is ¤ 414 miljoen. Zij maken jaarlijks afspraken met de provincie over de doelen die ze willen halen. Alles bij elkaar is er tot en met 2013 ruim ¤ 1 miljard in Overijssel beschikbaar voor het landelijk gebied.

Dit jaar, halverwege de eerste periode van de ILG, maakt het rijk de tussenbalans op van de nieuwe aanpak. Daaruit blijkt dat Overijssel het goed doet. De provincie heeft voor vrijwel het gehele beschikbare budget tot en met 2013 afspraken gemaakt met haar partners. De eerste resultaten zijn inmiddels zichtbaar. Eind 2009 waren er 21 nieuwe kulturhusen gereed, zijn er 22 knelpunten opgelost in het routenetwerk fietsen, was er 1.809 hectare grond aangekocht voor de EHS en al 277 hectare als natuurgebied ingericht.

Maar er zijn ook knelpunten. Zo blijkt dat voor de uitvoering meer geld nodig is dan vooraf gedacht. Met name de aankoop en inrichting van grond voor natuur kost aanmerkelijk meer dan in 2006 werd verwacht. Dat betekent dat het geld voor de aankoop van natuurgronden sneller op is. Gedeputeerde Piet Jansen: "We hebben in 2006 met het rijk afgesproken dat er bij de tussenbalans in 2010 bekeken zou worden of de inschatting van de kosten klopt. We gingen er lang van uit dat het rijk zo nodig met extra geld zou komen. Die verwachting moeten we bijstellen, nu er een nieuw kabinet komt dat fors moet gaan bezuinigen. Wat mij betreft betekent dat dat we dan ook onze ambities bij moeten stellen."

De gedeputeerde is desondanks tevreden over de resultaten die wel bereikt zijn tot nu toe: "We hadden in Overijssel al het gebiedsgericht werken ingevoerd, waarbij de provincie nauw samenwerkt met betrokken partijen in de verschillende gebieden. Daardoor konden we in 2007 snel van start gaan om met onze partners afspraken te maken over de doelen en concrete projecten die we deze periode willen bereiken. In april van dit jaar heeft een landelijk comité van toezicht alle provincies bezocht om te zien hoe ze varen. Overijssel kreeg een pluim voor de manier waarop we de regie nemen, gemeenten en andere partners betrekken en de voortgang die we boeken. Dat bewijst voor mij dat we goed bezig zijn."




Provincie Overijssel