Provincie Gelderland

Arnhem, 2 juni 2010

KOELING UIT BETON EN GROENE SCHERMEN
Diverse klimaatprojecten in Gelderland

De provincie draagt met een forse investering van 1,2 miljoen euro in diverse gemeenten bij aan energiezuinige en klimaatbestendige scholen en gebouwen. Zo ontvangt de gemeente Rheden subsidie voor een duurzaam klimaatsysteem in de nieuw te bouwen school in het plan Bloemershof te Dieren. In Apeldoorn krijgt een school groene schermen als zonwering en ook Zaltbommel kan provinciale subsidie tegemoet zien.

Annelies van der Kolk, gedeputeerde Klimaat en Milieu:"Investeren in energiebesparing en klimaatmaatregelen in scholen levert heel veel winst op. Direct voor de school zelf die minder energiekosten heeft, maar ook door een beter binnenklimaat waardoor de leerprestaties van de leerlingen beter worden.Ik vind het heel belangrijk dat juist op scholen energie en klimaat een belangrijk thema is. Niet alleen in het gebouw, maar ook in de lesstof en het gedrag van de school en de kinderen. We moeten ook op deze manier investeren in onze toekomst."

Bloemershof
Het plan Bloemershof in Dieren is een herontwikkelingslocatie. Op dit terrein is een oud schoolgebouw gesloopt en heeft een bodemsanering plaatsgevonden. De nieuwe school krijgt koeling en verwarming uit zg. betonkernactivering. In het beton worden met water gevulde buisjes geleid die de betonmassa op een constante temperatuur houden en zo zorgen voor een stabiel binnenklimaat. Het plan is ontworpen door Bekkering en Adams architecten. De provincie draagt 50% bij van de kosten van het klimaatproject dat ruim 200.000 euro gaat kosten.

Investeren in de schil
Uit onderzoek is gebleken dat er snel en relatief goedkoop veel energie te besparen is en klimaatwinst te behalen is door te investeren in de 'schil' van gebouwen en woningen. De provincie lanceerde een energiebesparingsproject voor eigenaarbewoners dat in diverse gemeenten een groot succes werd. Provinciale Staten beslissen vandaag over een vervolg op dit project.