Provincie Noord-Brabant


|Datum         |
|2 juni 2010   |
|Nummer        |
|112           |

Innovatiefonds ter versterking van logistieke samenwerking en gebruik van effectieve zorg
Provincie investeert in innovatie van Brabantse Jeugdzorg

De provincie Noord-Brabant heeft een Innovatiefonds in het leven geroepen ter versterking van de Brabantse jeugdzorg. In 2010 krijgen 16 projecten in totaal 1,4 miljoen euro ter versterking van de logistieke samenwerking tussen jeugdzorg en aanpalende sectoren zoals de lichtverstandelijke gehandicaptenzorg (lvg) en Geestelijke Gezondheidszorg (GGZ) en het gebruik van bewezen methoden voor effectieve zorg.

Met de investering moeten onder meer de 'schotten' tussen de verschillende soorten zorg verdwijnen en de zorg aan kinderen gestroomlijnd. Daarnaast stimuleert de provincie met de investering het gebruik van bewezen effectieve methoden zodat kinderen gerichter en sneller de ondersteuning en zorg krijgen die zij nodig hebben.

In de regio West krijgt zorgaanbieder de Zuidwester een investeringsimpuls om de Amerikaanse methode Parent Management Training Oregon (PMTO) in te zetten. Dit is een trainingsprogramma om (pleeg)ouders sterker te maken in de opvoeding van hun (pleeg)kind met ernstige gedragsproblemen.
Daarnaast krijgt Tender geld uit het Innovatiefonds om de Horizonmethodiek in te zetten: een bewezen effectieve methoden speciaal voor kinderen die slachtoffer zijn van kindermishandeling. Een methode die eerder nog niet beschikbaar was.

Dankzij een bijdrage uit het Innovatiefonds start BJ Brabant in de regio ZuidOost een project voor een integrale aanpak passend onderwijs, welzijn en jeugdzorg. Hierdoor leren leerkrachten tijdig en adequaat te signaleren of een leerling eventueel een gedragsprobleem heeft en kunnen problemen in een zo vroeg mogelijk stadium worden opgelost. In de regio Midden start Kompaan, mede met financiering van de gemeente Tilburg, het project Eigen Kracht en Veiligheid, waarbij de bekende methodieken Eigen Kracht Conferentie en Signs of Safety worden gekoppeld. Hierbij staan de eigen kracht van gezinnen én de aandacht voor veiligheid van kinderen centraal.
In regio NoordOost kan Oosterpoort dankzij het Innovatiefonds het project Zorgcarrière met effect starten. Dit project is gericht op de 20% van cliënten die om een ander aanbod vraagt dan de reguliere jeugdzorg kan bieden. Door het organiseren van een functionele samenwerking met alle regionale partners ontstaan er mogelijkheden om een goed gepland en passend aanbod te realiseren voor kinderen en ouders zodat zij sneller en tijdig geholpen kunnen worden.