Ingezonden persbericht


*PERSBERICHT*

At Your Service van Lijst Pim Fortuyn beste Politieke Slagzin Aller Tijden

In de aanloop naar de verkiezingen heeft het GVR (Genootschap voor Reclame) de verkiezing tot Politieke Slagzin Aller Tijden uitgeschreven. Via de website www.kiesjeslagzin.nl kon de afgelopen weken door het publiek gestemd worden op de slogan van een politieke partij uit de afgelopen eeuw. Met 21% van de stemmen was "At your service!" van Lijst Pim Fortuyn uit 2002 veruit favoriet. Op de tweede plaats eindigde met ruim 10% "Eigenlijk bent u een D66-er" (D66, 2006). Vlak daarachter scoorde de Partij van de Toekomst met een slagzin uit 2003, "Ga stemmen, desnoods op ons".

Opvallend is dat de top 3 bestaat uit slagzinnen van de laatste jaren. De oudste slagzin uit de lijst daarentegen spreekt kennelijk ook tot de verbeelding, want deze kreeg nog bijna 10% van de stemmen. Uit 1920 stamt de leuze "Uw plaats aan den stormram is nog vrij" van de SDAP. Op de vijfde en zesde plaats volgde "PSP. Ontwapenend"uit 1972 en "Laat Lubbers zijn karwei afmaken" van het CDA.

De shortlist van de te kiezen slogans was samengesteld door een vakjury. Uit de discussie die onvermijdelijk rond shortlists ontstaat kwam naar voren dat de slagzin "PvdA. Sterk en Sociaal" onterecht ontbrak in de lijst.

De vakjury onder leiding van Hans Hillen begrijpt de keuze van het publiek voor de winnende slagzin. "At Your Service" past naadloos in deze tijd, waarin krachtige oneliners het verschil kunnen maken in het politieke debat. Toch heeft de vakjury, naast Hillen bestaand uit Rob van Vuure, Henk Scheenstra en Ruud Polman zelf vanuit een professioneel oogpunt voor een andere winnende slagzin gekozen. "Laat Lubbers zijn karwei afmaken" is weliswaar bijna 25 jaar oud, maar heeft niets aan kracht ingeboet. In slechts vijf woorden wist deze slagzin mensen emotioneel te raken en in beweging te zetten. Sterke tweede is de curieuze paradox "Stem tegen, stem SP". Een slogan die mensen mobiliseert en de SP positioneert. Op de derde plaats eindigde bij de vakjury de motiverende boodschap van de VVD uit 1956: "Houd de vrijheid hoog". Een zin die in de toenmalige tijdgeest en het dreigende gevaar van het Oostblok een krachtig en positionerend statement vormde.

Noot voor de redactie (