Ingezonden persbericht


Fusiegemeente Bodegraven-Reeuwijk selecteert OGD voor nieuwe, gezamenlijke ICT-infrastructuur

Virtualisatie centraal in nieuwe ICT-omgeving

Delft, 2 juni 2010 - De toekomstige fusiegemeente Bodegraven-Reeuwijk kiest na een Europese aanbesteding voor IT-dienstverlener OGD als leverancier van een volledig nieuwe ICT-infrastructuur. De gemeente schakelt OGD daarnaast de komende vijf jaar in voor IT-ondersteuning.

Bodegraven en Reeuwijk ronden op 1 januari 2011 hun fusieproces af. Vanaf die datum maken ze gezamenlijk gebruik van een nieuwe ICT-omgeving waarin virtualisatie centraal staat. Met de nieuwe omgeving is de fusiegemeente optimaal in staat in te spelen op de IT-ontwikkelingen in gemeenteland. Gemeenten krijgen een steeds nadrukkelijker rol als centraal overheidsloket voor burgers en bedrijven. Dat vereist een stabiele en kostenefficiënte inzet van technologie die gemeenten in staat stelt veel dienstverlening elektronisch aan te bieden.

Bodegraven en Reeuwijk hebben van oudsher een goede relatie met elkaar. Daarom is in december 2008 door de beide gemeenteraden besloten om per 1 januari 2011 te gaan fuseren. Door deze samenwerking versterken de organisaties hun bestuurlijke slagkracht en kunnen zij de dienstverlening aan de circa 33.000 inwoners verder verbeteren. Bodegraven en Reeuwijk werken al langer samen op het gebied van ICT. Nu het tot een daadwerkelijke fusie komt, hebben de gemeenten een Europese aanbesteding uitgeschreven voor een nieuwe, gezamenlijke en toekomstvaste infrastructuur.

OGD stelde een sterk gevirtualiseerde omgeving voor op basis van software van Citrix, VMware en Microsoft, en hardware van HP. Deze aanbieding bleek niet alleen economisch de meest voordelige inschrijving, ook sloot het voorstel aan bij de doelstellingen van de nieuwe gemeente op het gebied van duurzaamheid.

Volgens Maarten Vrolijk, IT-manager van de toekomstige fusiegemeente Bodegraven-Reeuwijk, is het voor Nederlandse gemeenten belangrijker dan ooit dat zij beschikken over een moderne en toekomstvaste infrastructuur. "Gemeenten krijgen steeds meer taken die voorheen door het rijk of provincies werden uitgevoerd. Daarnaast verwachten burgers en bedrijven dat ze snel en efficiënt worden geholpen als ze bijvoorbeeld een vergunning nodig hebben of een beroep willen doen op een regeling. Elektronische dienstverlening wordt daarbij steeds belangrijker. Om burgers en bedrijven goed van dienst te zijn, is een stabiele en efficiënte IT-omgeving dan ook een eerste vereiste. Die maakt het mogelijk om de bedrijfsprocessen te optimaliseren en inwoners en bedrijven de service te bieden die ze van ons verwachten."

Roel Nikkessen, directeur van OGD, is enthousiast over de keus van Bodegraven-Reeuwijk. "Dankzij deze nieuwe omgeving loopt de fusiegemeente voorop in de inzet van virtualisatie. De keuze voor onze aanbieding leidt tot een zeer efficiënte omgeving waarin Bodegraven-Reeuwijk hardware optimaal benut en het beheer vereenvoudigt. Wij kijken ernaar uit om te starten met dit project, dat naar verwachting in oktober 2010 wordt afgerond."

###

Over OGD
OGD (Operator Groep Delft) is in 1987 opgericht door een groep Delftse studenten. Zij waren als operators verantwoordelijk voor het beheer van een mainframe bij een Delfts bedrijf. Door in te spelen op de marktvraag en de ontwikkelingen op automatiseringsgebied, breidden de werkzaamheden zich al snel uit. OGD ontwikkelde het helpdeskregistratiesysteem TOPdesk. Op basis hiervan begon OGD met het ondersteunen van IT-afdelingen. De uitbreiding van de dienstverlening had tot gevolg dat zowel de organisatie als het aantal medewerkers snel groeiden. Deze groei heeft zich in de jaren negentig zowel kwantitatief als kwalitatief doorgezet met als resultaat dat er tegenwoordig zo'n zevenhonderd medewerkers actief zijn binnen OGD. Ook het aantal vestigingen is inmiddels uitgebreid: naast het hoofdkantoor in Delft heeft het bedrijf nu vestigingen in Eindhoven (sinds 1996), Amsterdam (1998), Utrecht (2000) en Enschede (2006).

Voor meer informatie:



Ingezonden persbericht