Ingezonden persbericht


Persbericht

2 juni 2010
EMBARGO tot woensdag 2 juni 2010, 16.15 uur

Docent van ROC Zeeland wint Prijs Duurzaamste MBO-docent 2010

Ira von Harras, docent Burgerschap bij het ROC Zeeland, is uitgeroepen tot Duurzaamste MBO-docent van 2010. Voormalig minister Jacqueline Cramer (VROM) reikte de prijs uit. De jury bleek onder de indruk van de creatieve projecten die zij organiseert, waarmee ze studenten, collega's en ook de schoolleiding inspireert tot duurzaamheid. ROC Zeeland opende onlangs een duurzaam gebouwde onderwijslocatie. De uitreiking vond plaats tijdens het 5e jaarlijkse symposium van de kenniskring Duurzaam MBO onder de titel 'Het MBO na Kopenhagen' op 2 juni 2010 in Amsterdam. Het is de eerste keer dat deze prijs wordt uitgereikt.

Behalve Von Harras waren nog twee docenten genomineerd voor de prijs. Hans de Jong van De Landstede in Zwolle en Ruud Spierings, docent op de afdeling High Tech Metalektro op het Koning Willem I College in 's-Hertogenbosch.

Duurzaam MBO (DMBO) riep de prijs voor de duurzaamste MBO-docent in het leven om de aandacht voor duurzaamheid in het Middelbaar BeroepsOnderwijs (MBO) verder te stimuleren. Zowel docenten van regionale opleidingencentra (ROC's) als van groene opleidingscentra (AOC's) en vakscholen konden worden voorgedragen. Behalve mevrouw Cramer bestond uit voorzitter Jan van Zijl van de MBO Raad en voorzitter Medy van de Laan van de AOC Raad. Beide organisaties hebben plannen om meer aan duurzaamheid te gaan doen. Vorig jaar sloot de MBO Raad met - toen nog - minister Cramer een convenant om alle MBO-scholen in 2015 duurzaam te laten inkopen. De AOC Raad heeft voor de komende jaren een groot programma op stapel staan om de groene opleidingen te verduurzamen, onder de titel 'De Groene Urgentie'.

Consumenten vragen steeds vaker om duurzame producten. Vanaf dit jaar koopt de Rijksoverheid alleen nog maar duurzaam in. De komende jaren volgen onder meer provincies, gemeenten en MBO-scholen. Steeds meer bedrijven gaan maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) of verduurzamen hun bedrijfsvoering en productieketens. De belangstelling voor People Planet Profit en Cradle 2 Cradle groeit gestaag. Bij veel bedrijven werken medewerkers met een MBO-opleiding. In de komende jaren zullen zij dus steeds vaker met duurzaamheidseisen te maken krijgen. Daarom groeit niet alleen in technische, maar ook economische, groene en zorg/welzijn opleidingen in het MBO de aandacht hiervoor. Vele docenten spannen zich in om duurzaamheid een plaats te geven in de opleidingen. In het MBO leiden ca 50.000 docenten en medewerkers ongeveer 500.000 jongeren en werkenden op voor een beroep of een volgende carrièrestap.

Op de site van Duurzaam MBO (www.duurzaammbo.nl) is en wordt veel informatie verzameld voor MBO-opleidingen over duurzaamheid. Er zijn onder meer ideeën te vinden voor lessen en projecten en andere mogelijkheden om duurzaam MBO vorm te geven. Duurzaam MBO is een kenniskring van MBO-docenten en andere betrokkenen bij het MBO, die duurzaamheid in het middelbaar beroepsonderwijs willen stimuleren. De kenniskring wordt ondersteund door het programma Leren voor Duurzame Ontwikkeling (LvDO) van Agentschap NL.

Noot voor de redactie,