Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Partij voor Mens en Spirit spreekt over gebrek democratie met Staatssecretaris BZK

Arnhem, 2 juni 2010
Als onderdeel van het platform Nieuwe partijen bespreekt partij voor Mens en Spirit vanmorgen een aantal misstanden in onze democratie en het kiesstelsel.

Initiatiefnemer van het platform nieuwe partijen, Samuel Ernest baron van Tuyll van Serooskerken heeft hiertoe eerder deze week een gezamenlijk gesprek met de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) georganiseerd. Het OVSE heeft tijdens de verkiezingen waarnemers in Nederland die controleren of de verkiezingen eerlijk verlopen. Tijdens het gesprek met het OVSE zijn concrete aanbevelingen aangereikt welke ook aan Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken, Ank Bijleveld aangeboden zullen worden. Met de Staatssecretaris zullen alle omissies die de nieuwe partijen in aanloop naar de verkiezingen hebben ondervonden besproken worden.

Een groot probleem voor de nieuwe partijen is het Instituut voor Publiek en Politiek (IPP) die met haar mede door belastinggeld gefinancierde Stemwijzer stelselmatig weigert de nieuwe partijen mee te nemen in haar kiesadvies. Ook de publieke omroepen die deels draaien op overheidsgeld weigeren serieus aandacht te schenken aan de nieuwe politieke partijen. Een merkwaardige situatie aangezien de partijen die in verkiezingstijd reeds beschikken over kamerzetels feitelijk dezelfde status hebben als de nieuwe partijen. Zowel de zittende als de nieuwe partijen hebben immers officieel toegang tot de Tweede Kamerverkiezingen en zullen allemaal opnieuw stemmen moeten verwerven.

Partij voor Mens en Spirit acht de gang van zaken een serieuze bedreiging voor de democratie in Nederland.




Ingezonden persbericht