Lectoraat Leefstijlverandering bij Jongeren kiest beste Haagse initiatief: Sportvereniging Houtwijk wint Lifestyle Award 2010

De Sportvereniging Houtwijk (tot 1 juni jl. bekend onder de naam RAVA PEC Combinatie) heeft met het project âCombi-Aanpakâ de Haagse Lifestyle Award gewonnen. De Haagse Hogeschool zal het project gratis mee helpen (verder) ontwikkelen en ondersteunen met onderzoek, voorlichting en effectiviteitmetingen. De winnaar werd woensdag 2 juni 2010 bekend gemaakt door Rob Oudkerk, lector Leefstijlverandering bij Jongeren aan De Haagse Hogeschool.

Het project âCombi-Aanpakâ richt zich op het terugdringen van overgewicht en is gericht op mensen die een binding hebben met SV Houtwijk. Dat zijn naast de eigen leden de ouders van de jeugdleden en de wijkbewoners. SV Houtwijk zoekt de oplossingen op een 3-tal vlakken: voorlichting, gezonder eten in de kantine en bewegen door kinderen en ouders.

SV Houtwijk heeft het initiatief genomen om samen met ziektekostenverzekeraar Azivo, sportschool Yuwa Sports en een groente/fruitverkoper tot dit plan te komen. Daarnaast wil SV Houtwijk meer gaan betekenen voor de Haagse wijk Houtwijk. SV Houtwijk ligt midden in een woonwijk en het is de bedoeling dat de vereniging ook daadwerkelijk vàn de wijk wordt. Door activiteiten aan te bieden, hoopt zij een grotere betrokkenheid van de bewoners van de wijk te krijgen. Daar hoort ook het aanbieden van bewegingsactiviteiten bij. Daarbij valt te denken aan proeflessen van sportscholen in de kantine, maar ook voorlichting over gezond eten en bewegen.

De jury koos voor het project van SV Houtwijk vanwege de verrassende aanpak die gekozen is, de samenwerking die er is met verschillende partijen (winkeliers, kantinebeheerder, sportschool en ziektekostenverzekeraar), de laagdrempeligheid voor de deelnemers, het enthousiasme van de gehele vereniging en de duurzaamheid die is gewaarborgd door het opnemen van het project in het beleidsplan van de vereniging. Tijdens de presentatie maakte SV Houtwijk goed duidelijk dat het hen echt om de mensen gaat en dat zij zeer geholpen zouden zijn met de steun van De Haagse Hogeschool bij het winnen van de Lifestyle Award.

Met de Haagse Lifestyle Award legt de onderzoeksgroep van Rob Oudkerk de nadruk op de duurzaamheid van maatregelen en op het belang van goed onderzoek naar de effecten. Want de oorzaken achter een ongezonde leefstijl zijn vaak complex. Naast bewegen en voeding spelen bijvoorbeeld ook ouders, etniciteit, sociale klasse en economische factoren een belangrijke rol.

De Haagse Hogeschool is een kennisinstelling voor kwalitatief hoogwaardig en innovatief hoger onderwijs, met als belangrijkste taak het opleiden van haar studenten tot gekwalificeerde en onafhankelijke professionals; tot denkende doeners. Hoe? Door haar studenten uit te dagen, te prikkelen, nieuwsgierig te maken en aan het denken te zetten. www.dehaagsehogeschool.nl

Meer informatie over het lectoraat Leefstijlverandering bij Jongeren vindt u op www.dehaagsehogeschool.nl/lectoraatLJ.

Â

Â