Vrije Universiteit Amsterdam

XUV studies in N2 en H+H-


* Startdatum: 02-06-2010


* Tijd: 11.45


* Locatie: Aula


* Titel: XUV laser studies of Rydberg-valence states in N2 and H+H- heavy Rydberg states


* Spreker: M.O. Vieitez Hornos


* Promotor: prof.dr. W.M.G. Ubachs prof.dr. C.A. de Lange prof.dr. L.B. Berg


* Onderdeel: Faculteit der Exacte Wetenschappen


* Wetenschapsgebied: Exacte wetenschappen


* Evenementtype: Promotie

Ofelia Vieitez Hornos toont in haar promotieonderzoek aan dat het eenvoudigste atoom, een exotisch atoom, zich als een `zwaar' waterstofatoom gedraagt. Daartoe mat zij diens quantumtoestanden met een laser. Dit is te beschouwen als een doorbraak in de fundamentele natuurkunde.

Vieitez Hornos verrichtte metingen met een speciale laser die opgebouwd is in het Lasercentrum van de VU. Het gaat daarbij om een laser die werkt in het golflengtegebied van het extreme ultraviolet, d.w.z. bij golflengtes rond de 100 nm, waarvoor de atmosfeer niet transparant is en waarvoor geen optische materialen bestaan (geen vensters, lenzen of andere optische componenten). Met deze laser verrichtte zij twee experimentele studies.

Ten eerste maakte Vieitez Hornos een studie van de absorptie van stikstofmoleculen bij deze korte golflengtes. Dit is van belang voor effecten in de aardse atmosfeer, want op 100 km hoogte absorbeert de stikstof in onze atmosfeer deze harde straling en in feite hebben we een modelsysteem om dit proces in het laboratorium in alle details te bekijken. Daarmee heeft dit onderdeel relevantie voor het menselijk leven. Ten tweede fabriceerde zij een exotisch atoom. Dat wil zeggen dat ze in het eenvoudigste atoom, namelijk het waterstofatoom (op plaats 1 in het periodiek systeem der elementen), het elektron heeft vervangen door een zwaar deeltje, een H- ion.

© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam