Lezers Sargasso maken 25-puntenplan voor progressief kabinet


Links moet hard inzetten op afschaf hypotheekrente-aftrek

AMSTERDAM, 20100602 -- Schaf de hypotheekrente-aftrek gefaseerd af. Stem onze buitenlandse politiek af op de EU en niet op de VS. Garandeer de digitale burgerrechten en vrijheden. Stop import palmolie en soja van niet-duurzame herkomst. Voer accijns in op wiet. De lezers van progressieve blog Sargasso hebben gesproken en bevelen 25 actiepunten aan voor een nieuw links kabinet. Het is de eerste keer dat de lezers van een weblog wordt gevraagd om hierover mee te denken.

Met de verzameling en presentatie van de 25 punten hoopt Sargasso dat de progressieve partijen in Den Haag zich duidelijker uitspreken over welke punten in een eventuele formatie actief naar voren worden gebracht. De afschaffing van de hypotheekrente-aftrek stond onbetwist op nummer 1. Opmerkelijk, omdat rechtse partijen de discussie hierover nu al dood en begraven hebben verklaard.

"Het zou verstandig zijn als PvdA, SP, GL, PvdD vooraf zouden afspreken: deze 25 punten gaan we in ieder geval uitvoeren, dat is helder naar de kiezer en zo vorm je in ieder geval een rompkabinet", stelde politiek analist Felix Rottenberg op 3 maart j.l. in de talkshow De Wereld Draait Door.

Het weblog Sargasso, sinds 2001 de bekendste pleisterplaats voor de links en/of liberale internetter, nam die handschoen op en vroeg zijn lezers punten aan te dragen voor deze lijst. Concrete punten. Geen ideologische uiteenzettingen en heiige vergezichten, maar heldere en praktisch uitvoerbare plannen, in één zin.

Er kwamen honderden punten binnen die de redactie vervolgens op vijf thema's groepeerde: 1. Economie en financiën 2. Publieke sector 3. Duurzaamheid en energie 4. Maatschappij en bestuur 5. Buitenlands beleid en defensie. Vervolgens zijn per thema de meest genoemde punten in stemming gebracht onder de lezers. Uit ieder thema zijn de vijf punten met de meeste stemmen op genomen in de definitieve 25 puntenlijst voor een links kabinet.

Sargasso's 25 puntenlijst is tot stand gekomen met minimale inhoudelijke inmenging van de redactie. De hieronder vermelde punten zijn letterlijke stellingen zoals aangedragen door een groot aantal lezers. De redactie heeft alleen overduidelijk rechtse stellingen en andere hilarische uitingen gefilterd voordat de stellingen op het blog in stemming werden gebracht. Hiermee is de Sargasso's 25 puntenlijst een puur Wisdom of the Crowds product in de 2.0ste zin van het woord!



Noot voor redacties:



Ingezonden persbericht